Sidor

fredag 15 april 2011

Letohrad. (Tjeckien)

Letohrad ( tjeckiska uttal: [lɛtoɦrat] , fram till 1950 kallades Kyšperk , tyska : Geiersberg ) är en stad i Pardubice region i Tjeckien . Den har omkring 6200 invånare. Staden ligger under Orlice bergen , vid floden Ticha Orlice .
Byar Červená, Kuncice och Orlice är administrativa delarna av Letohrad.

Kyšperk
Det första omnämnandet i ett skriftligt dokument kommer från 1308 - under regeringstiden av en svag kung på slottet Geiersberg hyste skurk adelsmän trakassera sina grannländer. I 1513 Kyšperk omnämndes första gången som stad. Under det sista kvartalet av 17th century ägaren av staden Hynek Jetřich Vitanovský från Vlčkovice förbättrats kraftigt sitt tillstånd: han order att bygga om fästningen till ett barockpalats, grundade en barockkyrkan St Wenceslas (denna kyrka är vackert dekorerad med fantastiska plåster (stuckatur) av den italienska mästare Giovanni Maderna ) var handcraftsmen tillåtas att fastställa gillen, och ett sjukhus för fattiga och gamla människor grundades. Den stora branden från 1824 brann 76 hus. I 1874 en järnväg korsas Kyšperk, börjar tillväxten av industrin i staden.

Červená byn
Byn hette Rotnek fram till 1950. Den är skild från resten av staden genom en klippa som kallas Hruby Kamen med ett kors på toppen.

Kuncice byn
Byn omnämns första gången i ett skriftligt dokument från 1292. I 1685 en tegelsten kyrka grundades. Det byggdes 1761. Castelet Ovčín byggdes 1686. Från och med andra halvan av 19th century fram till 1922 ett fosfor matcher tillverkning funnits här. Byn blev en del av Letohrad 1950.

Orlice byn
Platsen nämns första gången i ett skriftligt dokument från 1361 (en liten fästning fanns här) under sitt ursprungliga namn Pratum (på latin ). Sedan 1406 har det kallats Orlice. Byn har en gammal kyrka som brann ner under HUSSIT Wars och för sista gången byggdes år 1711. Sedan slutet av 19th century flera textilfabriker har byggts här.

Letohrad idag

Den huvudsakliga källan till sysselsättning efter andra världskriget har elektrotekniska industrin och produktion av byggmaterial, samt jordbruk. Paneláks byggdes för att tillhandahålla bostäder. Efter sammetsrevolutionen 1989, den historiska stadskärnan renoverades.
Staden försöker locka turister med kulturella festivaler, idrottsevenemang och rik samling av historiska sevärdheter.
Letohrad har en partner stan Hausen am Albis i Schweiz .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar