Sidor

fredag 15 april 2011

Zvolen. (Slovakien)

Zvolen, ungerska : Zólyom, tyska : Altsohl är en stad i centrala Slovakien , som ligger vid sammanflödet av Hron och Slatina floder, nära Banská Bystrica . Med dess gamla slott, stad har en historisk centrum, vilket motsvarar ett säte för en Okres ( Zvolen District ).

Zvolen har varit bebodd sedan paleolitiska . I 9: e århundradet, en slavisk (idag Môťová grannskapet) blev förlikning ett regionalt centrum för vad som nu är centrala Slovakien. Zvolen förblev huvudstad Zólyom län fram till 1760-talet. I den 11: e och 12-talen, den största medeltida slott i Europa, en Pustý hrad , konstruerades. Staden, som ursprungligen byggdes under slottet, låg på en viktig handelsväg ( Via Magna ) från Buda till Kraków . Zvolen beviljades stadsprivilegier av kung Béla IV i 1230-talet - som en av de första städerna i kungariket Ungern . De privilegier bekräftades den 28 december 1243, efter det ursprungliga dokumentet förstördes i kriget. Senare, kung Ludvig I den store byggde en ny borg , som blev en populär semesterort jakt i den ungerska kungar. Den framtida drottning Maria av Ungern och kejsaren Sigismund firade sitt bröllop där i 1385.

I 1848-1849, Ľudovít Štúr var medlem av riksdagen, med Zvolen som hans valkrets. I 1871-1872, nya järnvägar var två inbyggda och Zvolen blev en viktig järnväg nav och viktigt industriellt centrum. Zvolen spelade en viktig roll under den slovakiska nationella upproret . Två av dess bepansrade tåg , som gjordes i den lokala järnvägen Manufactory, Hurban och Štefánik kan ses i närheten av Zvolen slottet.

Zvolen är en viktig järnväg, en viktig väg nav och har en stor timmer fabrik och ett tekniskt universitet. En flygplats i närheten Sliač erbjuder direktflyg till Prag . Torget moderniserades under 2002 och det lokala näringslivet är populära bland turister. På vintern en ishall byggs i centrum och festliga att pågå under hela december.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar