Sidor

onsdag 6 april 2011

Mulhouse. (Frankrike)

Mulhouse är en stad och kommun i östra Frankrike , nära den schweiziska och tyska gränserna. Med en befolkning på 110.514 och 278.206 invånare i huvudstadsregionen 2006, är det den största staden i Haut-Rhin avdelning , och den näst största i Alsace regionen efter Strasbourg . Mulhouse är den viktigaste kommunen de 32 som ingår i Communauté d'tätorten Mulhouse Alsace Agglomerering (MAA, befolkning 252,000).

Mulhouse är känd för sina museer, särskilt de Cité de l'Automobile (även känd som "Musée National de l'Automobile) och Musée Français du Chemin de Fer (även känd som "Cité du träna"), respektive den största bil och järnväg museer i Frankrike. En industristad smeknamnet "den franska Manchester ", Mulhouse är också den främsta sätet för Övre Alsace universitet , där sekretariatet för European Physical Society kan hittas.

Legender uppgift om ursprunget för staden i 58 f.Kr. , men det första skriftliga protokoll från Mulhouse dag från det tolfte århundradet. Det var en del av södra Alsace län Sundgau i Heliga romerska riket . Från 1354-1515 Mulhouse var en del av Décapole , en sammanslutning av tio Gratis kejserliga städer i Alsace. Staden gick med i Schweiz som biträdande jurist i 1515 och var därför inte annekterades av Frankrike i Westfaliska freden år 1648 som resten av Sundgau. En enklav i Alsace, det var en fri och oberoende republik i samband med Schweiziska edsförbundet förrän efter en omröstning av sina medborgare den 4 januari 1798, blev det en del av Frankrike i fördraget Mulhouse undertecknades den 28 januari 1798, under Nummer period av franska revolutionen .

Efter den preussiska seger i fransk-preussiska kriget och Otto von Bismarck konstruerade Tysklands enande under Preussens kung Vilhelm I som den nya tyska Kaiser, Mulhouse fogats till Tyska riket som en del av territoriet i Alsace-Lorraine (1870-1918 ). Staden var kort ockuperade av franska trupper den 8 augusti 1914 vid starten av första världskriget , men de var tvungna att dra tillbaka två dagar senare i slaget vid Mulhouse . Alsace-Lorraine invaderades och återköpt av Frankrike efter första världskriget Även aldrig formellt annekterades av Tyskland efter slaget om Frankrike 1940, var det ockuperat av tyska styrkor tills återvände till fransk kontroll i slutet av kriget 1945.

Stadens utveckling stimulerades först genom expansionen av textilindustrin och garvning , därefter av kemisk och verkstadsindustrin från mitten av 18th century. Mulhouse var länge kallas franska Manchester . Följaktligen stad har det bestående kopplingar till Louisiana , där det importerade bomull , och även med Levanten . Stadens historia förklarar också varför dess centrum är relativt liten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar