Sidor

fredag 15 april 2011

Olbia. (Italien)

Olbia lyssna ( IPA: [ɔlbja] eller lokalt [olbja] ; sardiska namn: Terranoa , Gallurese : Tarranoa ), är en stad och comune av 56.231 invånare (2010) i nordöstra Sardinien ( Italien ), i Gallura sub -regionen. Kallad Olbia i den romerska ålder, Civita under medeltiden ( Giudicati period) och Terranova Pausania före 1940-talet var Olbia igen det officiella namnet på staden efter den period av fascism .

Det är den ekonomiska centrum i denna del av ön (kommersiella centra, livsmedelsindustrin) och är mycket nära den berömda Costa Smeralda turistområde. Det är en administrativ huvudstad (tillsammans med Tempio Pausania ) i provinsen Olbia-Tempio , verksam sedan 2005.

Olbia (namnet är av grekiskt ursprung) är mycket gammal och var möjligen grundades av Punics , enligt arkeologiska fynd. Den innehåller ruiner från feniciska och puniska lösning på den romerska eran, då det var en viktig hamn, och medeltiden, då den var huvudstad i Giudicato av Gallura , en av de fyra oberoende staterna i Sardinien.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar