Sidor

fredag 15 april 2011

Ostfold. (Norge)

Østfold är ett län i sydöstra Norge , som gränsar Akershus och sydvästra Sverige.
( Västra Götalands län och Värmland ), medan Buskerud och Vestfold är på andra sidan av viken . Länsstyrelsen är i Sarpsborg , och Fredrikstad är den största staden.

Många tillverkningsföretag samhällen ligger här.

Moss ( Moss Verft ) och Fredrikstad har varven. Granit gruvor är belägna i Østfold, sten från dessa var granit användes av Gustav Vigeland .

Länet slogan: "I hjärtat av Skandinavien". Den lokala dialekten präglas av den geografiska närheten till Sverige.

Det gamla namnet på Oslofjorden var Vik , och innebörden av Østfold är "den region öster om Fold "(se även Vestfold ). Namnet är första gången i 1543, under medeltiden namnet på länet Borgarsysla "län / sýsla av staden Borg (nu Sarpsborg ) ".

Østfold är bland landets äldsta bebodda regioner, med hällristningar (rock ritningar) och kullar i hela området.
I vikingatiden , området var den del av Vingulmark , som i sin tur var en del av Viken och inkluderade Båhuslen . Det var delvis under svenskt styre fram till den tidpunkt Harald Hårfager .

Senare, när Norge var under danskt styre , danska kungen delade området i många baronies. (Den baron Heggen og Froland , bestående av kommunerna Askim , Eidsberg och Trøgstad , tillhörde ursprungligen Akershus - men det flyttades till Østfold 1768.)

Till denna dag, i motsats till många andra traditionella distrikt i Norge, ligger Østfold kulturellt inte en enhet, utan istället en mosaik av områden runt de olika städerna. Under danskt styre länet kallades Smaalenenes Amt "den AMT som består av små len ".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar