Sidor

måndag 18 april 2011

Rhone-Alpes. (Frankrike)

Rhône-Alpes ( franska uttal: [ʁo.nalp] , Arpitan : Rono-Arpes , occitanska : Rose Aups ) är en av de 27 regioner i Frankrike , som ligger på den östra gränsen av landet, mot söder.

Regionen är uppkallad efter den floden Rhône och Alperna bergskedjan. Dess huvudstad, Lyon , är den näst största storstadsområdet i Frankrike efter Paris . Rhône-Alpes har den sjätte största ekonomin i någon europeisk region.

Även om det har funnits människor i Rhône-Alpes sedan förhistorisk tid, tidigaste inspelade bosättarna i regionen var gallerna. Städer som Lyon grundades av dem och regionen handlas med både norra och södra Europa. Större delen av området blev en del av romersk territorium under invasionen av Gallien under ledning av Julius Caesar och var under olika tider ingår i regionerna Lugdunensis och Gallia. Lyon själv blev en viktig stad i det romerska riket.

Regionen, utom Savoy, var en del av den merovingiska och karolingiska rikena innan han blev en kunglig territorium enligt Capetians. Eftersom det blev ett kungligt territorium tidigt i fransk historia, dess kulturella, politiska och ekonomiska inflytande och utveckling parallellt de större Frankrike.

Rhône-Alpes är belägen i östra Frankrike. I norr är de franska regionerna Bourgogne (Burgund) och Franche-Comté , i väst gränsar regionen Auvergne , i söder gränsar Languedoc-Roussillon och Provence-Alpes-Côte d'Azur . Östra delen av regionen finns den västligaste delen av Alperna och gränsar Schweiz och Italien . Den högsta toppen är Mont Blanc , på den fransk-italienska gränsen. Den centrala delen av regionen består av floddalarna i Rhône och Saône .
Sammanflödet av dessa två floder är i Lyon. Den västra delen av regionen innehåller början av Massif Central bergskedjan. Regionen gränsar också eller innehåller stora sjöar såsom Lake Geneva ( Lac Leman ) och sjön Annecy . Den Ardèche Floden flyter genom den sydvästra delen av regionen, där man har ristat den djupaste ravinen i Europa .

Liksom resten av Frankrike , franska är det enda officiella språket i regionen. Fram till mitten av 20th century, Arpitan talades mycket i hela regionen, medan många av invånarna i södra talade sorter av occitanska , båda är i kraftig nedgång i denna region. Det finns invandrare från Armenien , Italien , Nordafrika , Polen och Portugal bland andra ställen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar