Sidor

lördag 16 april 2011

Stoke-on-trent. (England)

Stoke-on-Trent, ofta förkortat Stoke ) är en stad i Staffordshire , England , som utgör en linjär storstadsregion nästan 12 miles (19 km) lång, med en yta på 36 kvadrat miles (93 km 2 ). För Eurostat skäl är en NUTS 3 region (kod UKG23) och är en av fyra län eller enhetsstat distrikt som omfattar "Shropshire och Staffordshire" NUTS 2-region . Tillsammans med Borough of Newcastle-under-Lyme Stoke former lergodstillverkning stadsgränsen . Detta, tillsammans med landsbygden Staffordshire Moorlands område, blanketter North Staffordshire , som 2001 hade en befolkning på 457.165.

Den storstadsregion fortsätter att vara polycentrisk , efter att ha formats av förbundet av sex ursprungligen separata städer och flera byar i början av 20-talet. Uppgörelsen som de federala staden (inte en stad förrän 1925) tog sitt namn var Stoke-upon-Trent , eftersom det var där myndigheten (och förste huvudlinje järnvägsstationen ) var belägen. Efter unionen, Hanley fram som den främsta kommersiella centrum i staden, trots de ansträngningar som dess rival, Burslem . De tre andra komponenten städer är Tunstall , Longton och Fenton .
Stoke-on-Trent anses vara hemma hos keramik industrin i England och är även känd som The Potteries . Tidigare en huvudsakligen industriell storstadsregion är det nu ett centrum för tjänstesektorn och distributionscentraler .

Namnet Stoke är tagen från staden Stoke-upon-Trent, den ursprungliga gamla socken , med andra bosättningar är chapelries ."Stoke" härstammar från gamla engelska stoc , ett ord som vid första betydde lite mer än en " plats ", men som fick därefter mer specifika - men olika - konnotationer. Dessa variant betydelser inkluderade "mjölkgård", "sekundär eller beroende ort eller gård ',' fäbod ',' övergångsställe", "mötesplats" och "plats för tillbedjan". Det är inte känt vilken av dessa avsåg här, och alla är genomförbara. De vanligaste föreslagna tolkningar kommer från en gränsövergång på romerska vägen som gick från dagens Derby till Chesterton eller tidig närvaro av en kyrka , sade Beda ha grundats i 670 AD. Eftersom "Stoke" var ett sådant gemensamt namn för en lösning, någon form av särskiljande anbringa lades vanligen senare, i detta fall namnet på floden .

Mottot för Stoke-on-Trent är Vis Unita Fortior som kan översättas som: USA Styrka är starkare, eller styrka United är den kraftigare eller en enad kraft är starkare.

Ett tidigt förslag till en federation ägde rum 1888, när en ändring höjdes till den lokala regeringens proposition som skulle ha gjort de sex städer distrikt inom ett län för "Staffordshire Potteries". Det var inte förrän den 1 april 1910 att det sex städer samlades. The County Borough av Hanley, den kommunala stadsdelar av Burslem, Longton, och Stoke, tillsammans med stadsdelarna av Tunstall och Fenton bildas nu en enda kommun stadsdelen Stoke-on-Trent. Den kombinerade stadsdelen tog namnet av staden för Stoke.

Stadsdelen föreslås år 1919 att expandera ytterligare och bilaga angränsande stadsdelen Newcastle-under-Lyme och Wolstanton Förenade Urban District , både väster om Stoke: här mötte starka invändningar från Newcastle Corporation och aldrig ägt rum. En ytterligare försök gjordes 1930, med främjandet av Stoke-on-Trent Extension Bill. Till slut fick Wolstanton la till Newcastle-under-Lyme istället 1932. Även försök att ta Newcastle, Wolstanton och Kidsgrove (norr om Tunstall) var aldrig framgångsrika, Borough gjorde expandera dock år 1922, och tar i Smallthorne Urban District , och delar av andra församlingar från Stoke upon Trent Landkreis . Stadsdelen var officiellt beviljades stadsrättigheter år 1925 med en borgmästare från 1928. När länet stadsdelen Stoke-on-Trent ansökt om stadens status på grund av att ha enastående betydelse som centrum för keramik i 1925, var det ursprungligen avslogs av Home Office som det hade mindre än 300.000 invånare. Home Office Beslutet ändrades dock när en direkt metod gjordes till King George V och kungen överens om att stadsdelen borde vara en stad. Den offentliga tillkännagivandet av höjd till en stad gjordes av kungen under ett besök i Stoke den 4 juni 1925.

Stadens county borough status avskaffades 1974, och det blev en icke-storstadsområden distrikt i Staffordshire. Dess ställning som en kommunal administrativa enheten återställdes som Stoke-on-Trent kommunfullmäktige den 1 april 1997, medan resterande del av ceremoniella grevskapet Staffordshire. För Eurostat ändamål är det en NUTS 3-region (kod UKG23).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar