Sidor

måndag 2 maj 2011

Cavan. (Irland)

Cavan ( / k æ v ən / ; iriska : en Cabhán , som betyder "den ihåliga") är residensstad i grevskapet Cavan i Irland . Staden ligger i norra centrala delen av ön , nära gränsen till Nordirland . Staden är på huvudvägen - den N3 väg - länka Dublin (i söder) med Enniskillen , Ballyshannon och Donegal Town (i norr).

The O'Reilly klan (fortfarande ett mycket vanligt efternamn i området) inrättades ett slott i staden i slutet av 13-talet. Ett franciskanerkloster kloster inrättades också vid ungefär samma tidpunkt. I 15: e talet den lokale härskaren, Bearded Owen som O'Reilly upp en marknad som lockade köpmän från Dublin och Drogheda . kung Jakob I beviljats ​​staden en stadga år 1610. Senare under sextonhundratalet lokala administrativa inflytande och makt transended till Maxwell familj, decsendants av biskopen av Kilmore från 1640-talet, som senare blev titeln Lords Farnham. Utvecklingen i Cavan i början 19th century såg att bygga en ny bred gata som fortfarande bär namnet Farnham Street .

Borta från marknaden område av staden, Street var Farnham kantad med bekväma radhus, offentliga byggnader (såsom domstolsbyggnaden som är från 1825, och kyrkor. Termen liv Reilly var krediteras O'Reilly klaner grund av deras stora rikedom och makt, att ha utfärdat sin egen valuta under 17-talet. Från mitten av 19th century, blev Cavan en viktig järnvägsknut för Midland Great Western Railway (MGWR) och för de stora nordiska Railway (GNR). Rådhuset var byggd 1909. År 1938 påbörjades arbetet med den romersk-katolska katedralen i Saints Patrick och Felim. Fem kilometer (3 km) väster om Cavan Stan är Church of Ireland Kilmore domkyrka, som innehåller en romansk dörröppning anor från 12-talet känd som ursprungligen ha kommit från Trinity klostret, som ligger en bit bort på en ö i Lough Oughter Maxwell.
Farnham House, nordväst om Cavan, är en av de största husen i familjen länet. Det tros ha byggts för - som har fått titeln av baron Farnham - 1810, och designad av Francis Johnston, en grevskapet Armagh -född, men Dublin-baserade, arkitekt har det. Nyligen såldes av änkan Lady Farnham till en lokal entreprenör, och huset och gården nu omvandlats till ett lyxhotell och fritidsanläggning under Radisson SAS internationella hotellkedjan. Den 23 februari 1943, en brand vid St Joseph's Barnhemmet staden hävdade i livet för 35 barn och en äldre kvinna. En allmän förfrågan fann ingen skuld på den del av nunnor som drev barnhemmet, men omständigheterna kring den höga dödssiffran i elden är fortfarande kontroversiella i dag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar