Sidor

söndag 22 maj 2011

Tikøb. (Danmark)

Tikøb beläget i norra delen av Själland och är en liten stad med 691 invånare ( 2010 ) , som ligger i mellan 4 större städer. Det finns cirka 10 km från Helsingör , 6 från Fredrik , 8 från Espergærde och 8 km från Hornbaek .

Tikøb tillhör Tikøb Församlingar i Helsingör kommun och ligger i huvudstadsregionen .
Tikøb (gammal stavning Tiwith, Tiwithcop ) betyder: "Den på tjuren kastade skogen. " Tyr var vikingarnas krigsguden.

Det första omfattande topografiska och historiska skildring av Tikøb socken skrevs av befälhavarens Garbo, som var pastor i Tikøb - och senare Hornbæk - kyrkor. I 1743 skrev han följande: luften är frisk, rankas landet höga, vägarna är överallt välmöblerade, asfalterad och bra. Men nackdelen Tikøb Parish är att marken är mestadels skarp och karg, mängden av bok och andra träd, ljung, hagtorn, enbär och tar all ström från jorden. Bönderna måste köpa både spermier att äta och sperma till så, så ingenstans i landet dyrare än någon sak i denna region. De gröna skogar har, men inte guld, sulet (från svin) kan vara bönder, men inte alltid brödet.

Som munkar i slutet av 1100-talet hade byggt sin nya kyrka i Tikøb färdiga, hade de byggt en imponerande tegelbyggnad - men Tikøb socken var också mycket stort. Efter en kyrka besök, var det naturligt att man kunde få mat, dryck och vila. Tänk på tiden transport alternativ! Därför är det värdshus som ligger. År 1198 (som stod på det brinnande huset) är antagligen korrekt, men det har drivits krovirksomhed på denna plats från tidig medeltid. Den äldsta delen av den nuvarande byggnaden är från 1862.

Tikøb kommun var förs samman med Helsingör kommun efter kommunreformen i 1970 .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar