Sidor

tisdag 3 maj 2011

Valmiera. (Lettland)

Valmiera är den största staden i den historiska Vidzeme regionen, Lettland , med en total yta på 18,1 km ².

Det är mitten av Valmiera distriktet .
Som av 2002 hade Valmiera en befolkning på 27.323, och under 2008 - 27.569.
Det ligger vid korsningen av flera viktiga vägar, 100 km nordost från Riga , Lettlands huvudstad, och 50 km söder om gränsen till Estland . Valmiera ligger på bägge stränderna av Gauja floden.

Valmiera och dess omgivningar har varit en av de äldsta bebodda regioner i Lettland. Arkeologiska bevis tyder på att platsen var bebodd 9000 år sedan. Valmiera omnämndes första gången som en stad i en krönika som går tillbaka till 1323. Själva grundandet av staden skedde troligen minst 40 år tidigare när befälhavaren av Livländska Beställ Wilken von Endorp konstruerat ett slott ( Wolmar ) och katolska kyrkan på stranden av floden Gauja. Valmiera var en medlem av Hansan från den 14: e-16-talen. Medverkan i Hansa medfört betydande handel och rörelse i stadens liv.
Under det stora nordiska kriget Valmiera förstördes och brann ner 1702. Valmiera följde i stort sett historien i norra Livland .
Det kalla kriget Liepas flygbas var i närheten.

Valmiera är de facto kulturella och administrativa centrum Vidzeme. Det är den enda staden i regionen att ha en professionell teater, Valmieras teātris , som bildades 1919. På 1990-talet en regional högskola, Vidzemes Augstskola var etablerad.
Valmiera kommun har varit med en rad olika projekt för att förbättra livskvaliteten i regionen. Ett av de största projekten är att skapa ett system sopor kontroll i norra Vidzeme. Ett projekt för vattenförsörjning utveckling och återställande av avloppssystem realiseras för att främja en modernisering av det ekonomiska systemet i Vidzeme. Förbättringen i betalningssystemet, byggandet av en termoelektrisk station, och byggandet av en sporthall för de olympiska centret är också under planering.

Valmiera är ett viktigt industriellt centrum. De dominerande ekonomiska filialer i Valmiera är livsmedelsindustrin (mjölk, kött och spannmål), glasfiber produktion, metallbearbetning, träförädling och möbler producera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar