Sidor

onsdag 4 maj 2011

Targoviste. (Rumänien)

Târgovişte (gamla stavningen: Tirgoviste ; rumänska uttal: [tɨrɡoviʃte] ) är en stad i Dâmboviţa län Rumänien . Det ligger på högra stranden av floden Ialomiţa . Från och med 2003 hade en uppskattad befolkning på 89.000. En by, Priseaca, administreras av staden.

Târgovişte är ett namn som kommer från slaviska, dess ursprungliga betydelse är av marknadsplats, jfr. serbiska Трговиште (Trgovishte) och bulgariska Търговище (Targovishte) som härleds från den slaviska ordet trъgъ , vilket betyder marknad .
Det finns städer med samma namn (om än med olika stavningar) i både Bulgarien och Serbien . Den rumänska och bulgariska städer är vänorter .

Staden var först grundades under den valakers-bulgariska riket på 12-talet, Royal Court ( "Curtea Domnească" ), var troligen byggdes under denna tid. Det blev huvudstad i Wallachien vojvodskapet , troligen under regeringstiden av Mircea cel Bătrân . Vlad III Dracula senare lagt till Chindia Tower , nu en symbol för staden.
I 1597, den Hajduks av Mihai Viteazul och Starina Novak kämpat och vunnit ett avgörande slag mot Osmanska riket i Târgovişte.

Efter Constantin Brâncoveanu flyttade huvudstaden till Bukarest , förlorade Târgovişte sin betydelse, ruttnande ekonomiskt som dess befolkning minskat.
Târgovişte var platsen för rättegången och verkställighet av Nicolae Ceauşescu och hans fru Elena i december 1989.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar