Sidor

lördag 4 juni 2011

Bay, Laguna. (Filippinerna)

Bay är en 3: e klass också betraktas som 2: a klass kommun i provinsen av Laguna , Filippinerna . Enligt den senaste folkräkningen, den har en befolkning på 60.756 invånare i 15.194 hushåll.
Beskyddare Bay Saint Augustine av Hippo firar sin högtidsdag under augusti 28.

Bay är en av de äldsta städerna i provinsen Laguna och var provinsens första huvudstad. Dess ursprungliga territorium som omfattas de områden som nu är känt som Los Baños och Calauan (i tillägg till dess nuvarande territorium). Spanjorerna uttalade namnet på staden "Bah-ee", medan de infödda kallade det för "Bah-eh."

Hursomhelst, likheten i stavningen har lett till missuppfattningen att staden var uppkallad efter Laguna de Bay . I stället spanjorer döpte sjön efter denna urgamla tagalog gemenskap.

I den gamla Tagalog språk namnet Bay kommer från samma fonetiska rötter som "baybay" (stranden) och som "babae" (kvinna) och " babaylan "(prästinna). Namnet kan således ses antingen som en hänvisning till stranden av sjön, eller till en stor dam. När det gäller det senare, har det föreslagits att den stora damen kan vara samma som Maria Makiling , som hennes var berget omfattas av Bays ursprungliga territoriet.

En nyare legend Bays ursprung säger att namnet Bay kom från Datu Pangil tre döttrar. Efter de döptes, var de heter Maria Basilisa, Maria Angela, och Maria Elena. De första bokstäverna i Basilisa, Angela, Elena var tillsammans och läsa Bae . Under en tid, Bae blev Bay .

Den kraftfulla Gat Pangil var Datu av detta redan blomstrande samhälle år 1571 då 18-åriga spanska Capitan Juan de Salcedo landade med augustinska missionärer Alfonso de Alvarado och Diego Espinar kom att göra anspråk på territorier för Spanien. Det var Salcedo som tog namnet på staden och döpte sjön efter den - Laguna de Bay, sjön i staden Bay. Så småningom, spanska kom att kalla hela provinsen " La Provincia de la Laguna de Bay . "
År 1581 blev Bay huvudstad i provinsen Laguna de Bay och förblev så till 1688 då huvudstaden flyttades till Pagsanjan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar