Sidor

torsdag 2 juni 2011

Coimbra. (Portugal)

Coimbra ( portugisiska uttal: [kuĩbɾɐ] ) är en stad i kommunen Coimbra i Portugal . Även om det fungerade som landets huvudstad under högmedeltiden , det är bättre känd för sitt universitet, det universitetet i Coimbra , som inrättades år 1290, är en av de äldsta i Europa och den äldsta akademiska institutionen i portugisiskspråkiga världen.

Enligt 2001 folkräkning , som den portugisiska Instituto Nacional de Estatística ( engelska : National Institute of Statistics ), riktiga staden hade en befolkning på 101.069 och kommunen hade en befolkning på 148.443 i en 319,4 km ² landyta. Över 430.000 människor bor i storstadsområdet i Coimbra , som består av 16 kommuner och förlängning till ett område 3.372 km ². Coimbra är en av de viktigaste städerna i Portugal (efter mycket större Lissabon Metropolitan Area och Porto Metropolitan Area ), spelar en central roll i det inre av landet. Det är det främsta centrum i Centro regionen och säte för distriktet i Coimbra och Baixo Mondego delregionen.

Det finns många arkeologiska strukturer som dagen till romartiden , då Coimbra var avvecklingen av Aeminium , som t.ex. dess välbevarade akvedukten och cryptoporticus . Likaså byggnader från den period då Coimbra tjänade som huvudstad i Portugal (från 1139 till ca 1260) fortfarande kvar. Under slutet av medeltiden , med dess nedgång som den politiska mitten av konungariket Portugal , började Coimbra att utvecklas till ett viktigt kulturellt centrum med grundandet av universitetet i Coimbra i 1290. Den universitet , en av de äldsta i Europa, bortsett från att attrahera många europeiska och internationella studenter , besöks av turister för sina monument och historia.

Staden, belägen på en kulle vid floden Mondego , kallades Aeminium under romartiden. Under senare delen av antiken det blev säte för en Diocesis ersätta den närliggande staden Conímbriga , som hade blivit tillfångatagen och delvis plundrat av invaderande germanska folken i 465 och 468, att anta senare namnet på den förstörda staden. Efter den romerska staden Civita Aeminium , mellan 586 och 640, den visigoterna ändrat namnet på staden till Emínio . Den Moors ockuperade Coimbra ( arabiska : قلمرية , Qulumriyah ) omkring år 711 och omvandlar den till en viktig kommersiell länk mellan kristna nord och muslimska Syd. Staden återerövrades av Ferdinand I av León i 1064.

Efter att ha återerövrades av de kristna, blev Coimbra huvudstad i en ny County ( län Coimbra ), regleras av Mozaraber Sesnando ( Sisnando Davides ), senare att ingå i län Portugal . I mitten av 12-talet, den första portugisiska kungen, Afonso Henriques vände, Coimbra till huvudstad i det nya kungariket, ett villkor staden skulle hålla fram till år 1255. Många viktiga sevärdheterna i staden är från denna tidiga period, precis som gamla katedral , kyrkan St James ( Igreja de Santiago ) och Santa Cruz-klostret , som var den viktigaste portugisiska monastiska institutionen på den tiden.

Redan på medeltiden var Coimbra indelat i en övre stad ( Cidade Alta eller Almedina ), där adeln och prästerskapet levde, och den låga staden ( Cidade Baixa ) vid floden, där de flesta kommersiella verksamheter ägde rum. Staden var omgiven av en befäst mur, av vilka några rester syns fortfarande som Almedina Gate ( Porta da Almedina ). Det viktigaste arbetet i gotisk stil i staden är klostret Santa Clara-a-Velha , grundad på vänster sida av floden Mondego av drottning Elizabeth under första hälften av det 14-talet. Klostret var för nära floden, och frekventa översvämningar tvingade nunnorna att överge det i den 17: e talet, då klostret Santa Clara-a-Nova byggdes upp. Drottningens magnifika grav var också överförs till det nya klostret. Ruinerna av det gamla klostret grävdes fram under 2000-talet, och kan ses idag i den vänstra stranden av floden.

I den 15: e och 16-talen, under Age of Discovery var Coimbra återigen en av de viktigaste konstnärliga centrum Portugal tack till både lokala och kungligt beskydd. Coimbra biskopar, religiösa ordnar och kung Manuel I stöds artister som Diogo Pires (far och son), Marcos Pires, João de Castilho, Diogo de Castilho och fransmännen, João de Ruão och Nicolaus Chanterene, bland andra, som lämnade viktiga Manueline och renässans arbetar i staden. Med anor från denna period är de remodeling (i Manueline stil) i Santa Cruz kloster, bland annat gravar Kings Afonso Henriques och Sancho I , renässansen Manga Fountain, altartavlor och segertåg portal av den gamla katedralen, bland andra verk.

Den universitetet i Coimbra , grundades som Studium Generale i Lissabon år 1290 av kung Dinis jag och flyttade flera gånger till Coimbra, slutgiltigt överförts till lokaler Coimbra kungliga slottet i 1537 av kung Johan III . Sedan dess stadslivet har kretsat kring det statliga universitetet, och i många decennier, flera högskolor ( colegios ) inrättades för att ge ett alternativ till den officiella formen av undervisning och som fastställts av religiösa ordnar i staden, som senare gradvis avbrytas genom tiderna med sekulariseringen av undervisning i Portugal. Byggt i den 18: e århundradet, Joanina biblioteket ( Biblioteca Joanina ), en barock , är biblioteket andra anmärkningsvärda landmärke i den antika universitetet. Den barock universitet Tower ( Torre da Universidade ), från skolan av den tyska arkitekten Ludovice och byggdes mellan 1728 och 1733, är stadens «exlibris».
1772, den premiärminister av kung José jag har markisen av Pombal åtog en djupgående reform av universitetet, där studien om de vetenskaper förutsätts stor betydelse. Samlingar av vetenskapliga instrument och material som gjorts sedan dess är numera samlade i Science Museum vid universitetet i Coimbra , och utgör en av de viktigaste historiska vetenskapen samlingarna i Europa.

Den första halvan av den 19: e-talet var en svår tid för Coimbra, invaderades av franska trupper under befäl av Andoche Junot och André Masséna under halvön kriget . En kraft av 4000 portugisiska milis som leds av Nicholas komplexbildare behandlas Masséna ett hårt slag när den återerövrade staden den 6 oktober 1810. I mars 1811 milis framgångsrikt höll platsen mot retirerande franska armén. Staden återhämtade under andra halvan av seklet med infrastrukturförbättringar som telegrafen, gas ljus, järnvägen och en järnvägsbro över Mondego floden.
Förutom de monument som redan nämnts, är det också värt ett besök till nya katedralen i Coimbra (17th century) och Machado de Castro Museum , den näst viktigaste i Portugal, inrymt i det gamla palats Bishops. I staden finns också universitetet i Coimbra Allmänna bibliotek , portugisiska näst största bibliotek, efter Nationalbiblioteket i Lissabon, och den botaniska trädgården vid universitetet i Coimbra från 18th century.

Coimbra är också känd för den minskade barn-skala byggnader i Portugal dos Pequenitos park, en pedagogisk temapark byggd under Estado Novo . Dess byggnader skala kopior av portugisiska arkitektoniska landmärken och färdigställdes på 1950-talet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar