Sidor

torsdag 2 juni 2011

Pordenone. (Italien)

Pordenone ( Venedig och Friuliska : Pordenon , slovenska : Pordenun ) är en comune av Pordenone provinsen i nordöstra Italien i Friuli-Venezia Giulia regionen.

Namnet kommer från det latinska "Portus Naonis" avses den hamn vid floden Noncello (latin Naon )

Pordenone skapades i High medeltiden som en flod port på Noncello , med namnet Portus Naonis . I området fanns det emellertid redan villor och jordbruk bosättningarna i romersk ålder . I 1378, efter att ha varit administreras av flera feudatories, staden var överlämnades till Habsburg familjen, som utgör en österrikisk enklav inom territoriet i den patriarkaliska staten Friuli . I den 14: e talet växte Pordenone kraftigt på grund av blomstrande floden avslut, få status som stad år 1314.

I 1514 var det förvärvades av republiken Venedig , under vilket en ny hamn byggdes och tillverkarnas förbättras.

Efter Napoleonkrigen perioden var Pordenone ingår i konungariket Lombardiet-Venetia . Järnvägen sammanhang, bland annat Pordenone järnvägsstationen , och byggandet av Pontebbana väg väckt den nedgång av hamnen, men sporrade betydande industriell utveckling (särskilt för bearbetning av bomull ). Pordenone var fogat till Italien 1866.

Bomullssektorn skämda efter skadan i första världskriget och gett upp helt efter 1929 års kris. Efter andra världskriget , den lokala Zanussi blev företaget en värld jätte av hushållsapparater, och 1968 blev Pordenone huvudstad i provinsen med samma namn, bland annat territorium som tillhör Udine .

Efter andra världskriget, Pordenone, liksom resten av regionen Friuli-Venezia Giulia , blev en garnison för många militära enheter, för att förhindra en sovjetisk invasion från öster. Den tunga militära närvaron ökade ekonomin i gång deprimerad område.
Pordenone är nu garnison 132. pansarbrigad "Ariete".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar