Sidor

torsdag 9 juni 2011

Crocetta Del Montello. (Italien)

Crocetta Del Montello (eller Croseta del Montel i den lokala venetianska dialekten), tidigare Crocetta Trevigiana , är en comune (kommun) i provinsen Treviso i Italien regionen Veneto , belägen cirka 50 kilometer (31 km) nordväst om Venedig och ca 25 kilometer (16 km) nordväst om Treviso . Per den 31 december 2004 hade en befolkning på 5.807 och en yta på 26,4 kvadratkilometer (10,2 ²).

Staden ligger ca 3 km sydväst om Piave , och gränsar till kommunerna Cornuda , Montebelluna , Moriago della Battaglia , Pederobba , Vidor och Volpago del Montello . Den nuvarande namn betyder ordagrant "Little Kors den lilla kullen", och hänvisar till Montello , en isolerad kulle (5 av 13 km, 371 m.ö.h.) som stiger upp från Piave s alluviala slätten i västra kanten av staden.

Spår av mänsklig yrke med anor från mesolitiska har hittats längs den nordöstra kanten av Montello, ovanför stadsdelarna Ciano och Santa Margehrita, som på den tiden var på Piave floden. De viktigaste fynden är kluvet i sten verktyg som verkar vara fiske spjut poäng.
Ciano fått sitt namn från en gammal romersk tempel åt kulten av Cyane . Templet fokus var Buoro di Ciano våren, som för närvarande ligger i slutet av en 10 m lång grotta , och vars vatten var rykte om sig att vara till nytta för hälsan.

I medeltiden templet ersattes av ett kapell tillägnat Saint Mamertus , beskyddare av skörden .
Fram till 11-talet, området var det fortfarande ett glest fast skogsmark och plågas av brist på vatten och återkommande översvämningar av Piave. I den 15: e talet Brentella eller Bretella Canal ( Brantea i venetiansk) byggdes för att dra bevattningsvatten från Piave. Den Bentella, som för närvarande bisects staden i nord-sydlig riktning längs Via Gugliemo Marconi och via Erizzo, var att bli en viktig milstolpe och ekonomisk Benesse för Crocetta och dess omgivningar tre århundraden senare.

Efter republiken Venedig förvandlat Montello till en off-limits timmer reserv, de fördrivna jägare och skogsfolk som används för att bodde som det blev en klass av jordlösa, hemlösa och arbetslösa Miserables, den bisnenti , som överlevde på udda jobb och ibland brott.
I början av 19th century, område var ockuperat av ett fåtal stora godsägarnas egenskaper som hör till venetianska adeln, många små familjejordbruk som producerar vete , majs , råg och havre , och några små vingårdar på sluttningarna. Vissa flätverk producerades på Ciano, och staden hade några smeder och Coopers . En sågverk , drivs av Brentella, drivs nära Via Rimembranza.

Under andra hälften av 19th century, silke blev produktion populära i hela norra Italien, och höjningen av silkesmaskar blev ett alternativ för lokala jordbrukare. Den första siden spinning butik, Filanda Marcato Ancilotto , bildades 1870.

1882, Andrea Antonini , som ägde en hampa rep i ​​Venedig, gick kvarn med andra affärsmän Pacifico Ceresa och Angelo Zorzetto att bygga Canapificio Veneto Antonini Ceresa , på den västra stranden av Brentella, som öppnade sina dörrar i maj 1883. Den Canapificio dominerade stadens ekonomi i mer än sju decennier (1882-1958), och Antonini, dess huvudägare och chef, blev en av de mest inflytelserika personligheterna i stadens historia.

De första rekryterades bland bisenti , men eftersom bruket växte det lockade arbetstagare från de närliggande städer också. Antonini sponsrade byggandet av populära bostäder för dessa arbetstagare längs Via Sant'Anna (1890) och Piazza Cadorna (1896), och inrättandet av grundläggande tjänster.

De två första electricicty generatorer i staden, som drivs av Brentella, installerades år 1883 av Canapificio.

Antonini hade först sitt eget hus, byggt inuti Canapificio, men år 1898 började han att bygga ett nytt hus, Villa Antonini , som nu är ett landmärke i Crocetta. Hans gamla bostad blev arbetstagarens balsal .

Under hela den 19: e talet var Crocetta bara en förort i kommunen Cornuda. Det blev bara en självständig kommun den 2 juli 1902. Uppdelningen var ett initiativ från Lodovico Boschieri , sedan borgmästare i Cornuda, som blev den första borgmästaren i Crocetta.

Under åren efter split fick Crocetta ett postkontor , en asyl , en apotek , en frisersalong , ett kooperativ apotek , och en akvedukt . Skolor öppnades i några av dess stadsdelar. En sovsal för de flickor som arbetade på siden bruket byggdes också vid denna tidpunkt. Antonini själv inrättat en semi-industriellt bageri och en spinneriet i Crocetta (1904), en tegelugn på Ciano (1905), och en kalkugn på Crocetta (1910). En annan elektrisk anläggning byggdes uppströms vid Croce del Gallo, och en tredje nedströms från Canapificio (1911).

En fackförening (den Società Operaia di Mutuo Soccorso , "Worker's Society för ömsesidig hjälp"), grundades 1910. År 1913 gick arbetarna på en 20-dagars arbetstagarens strejk för bättre levnadsvillkor, vilket slutade med ett löfte från Antonini att bygga en professionell skola .

Crocetta befann sig i frontlinjen av första världskriget . Den Montello backen var det skede av slaget vid Solstice mellan italienska och österrikisk-ungerska trupperna (15 till 23 juni, 1918). Många byggnader har förstörts eller svårt skadade, inklusive Canapificio och alla stadens kyrkor .
Under åren efter kriget, av det lokala näringslivet gradvis återupptas några sin verksamhet, inklusive Canapificio. År 1920 en fusion gjorde det till Linificio e Canapificio Nazionale , med Ceresa som en av de directores, medan Antonini valde att sälja alla sina innehav. Crocetta bageri och mesaugn dock stängt sina dörrar.

Stadens ursprungliga namn Crocetta Trevigiana ändrades 1928 av den Benito Mussolini regeringen, för att hedra de soldater som dog kämpar för kontroll av Montello backen under första världskriget En barnhem , det Orfanotrofio Pontello , byggdes samma år.
Under det följande årtiondet den fascistiska regimen tog kontroll över alla piknikställe av landets befolkning genom sin Opera Nazionale Dopolavoro ("National Organization Fritid"), eller OND. Vid Crocetta, OND tog över Arts and Crafts skolan som sitt lokala högkvarter. 1935, regimen vände den Anonini Cultural Center i Casa del Fascio ("House of Fascism").

Crocetta var hårt drabbad av den globala ekonomiska oron mellan de två världskrigen, särskilt av nedgången i 1922 (den efter andra världskriget I recession ), 1927 (den stora depressionen ), 1933 och 1938. Den Canapificio minskas gradvis sin verksamhet och slutligen stängde sina dörrar 1938, lämnar många människor utan arbete och utlöser konkurs av många lokala företag som berodde på det.

De första åren av andra världskriget drabbade Crocetta bara indirekt, genom värnplikt och brister. Men efter den allierade landsteg i södra Italien och fascismen drog sig tillbaka till republiken Salò , fann Crocetta sig igen i korselden. Allierade bombningen, motstånd gerillan och tyska tog repressalier hårt mot staden och dess invånare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar