Sidor

fredag 10 juni 2011

Fauske. (Norge)

Fauske är en stad och kommun belägen i Nordland län , Norge . Det är en del av Salten regionen .

Administrativt centrum i kommunen är staden Fauske med cirka 6.000 invånare.
Fauske skildes från kommunen Skjerstad den 1 januari 1905. Township förklarades 1998. Staden ligger på norra stranden av Skjerstadfjorden. Kommunen gränsar Sverige i öst och kommunerna Sørfold i norr, Bodø i väster, och Saltdal mot sydost.

Kommunen (ursprungligen församling ) är uppkallad efter den gamla Fauske gården ( fornnordiska : Fauskar ), sedan den första kyrkan byggdes där (i 1866). Namnet är pluralformen av fauskr vilket betyder "gamla och ruttna träd".

Det finns två stora glaciärer i Fauske: Blåmannsisen och Sulitjelmaisen , som täcker cirka 14% av kommunen. Det högsta berget är Suliskongen på 1.907 meter (6.257 fot) över havet. Det finns många sjöar i kommunen, såsom Langvatnet , Låmivatnet och Nedrevatnet .

Junkerdal National Park är delvis beläget i Fauske. Sulitjelma , belägen 44 km på väg öster om Fauske, är en bra utgångspunkt för vandringar i bergen och vandringar till glaciärerna. Det finns flera DNT lodger på detta område. Det finns många naturreservat i kommunen, såsom Veten naturreservat med kalk tall skog och en rik undervegetation och Fauskeeidet våtmarksområde med rikt fågelliv och fågeltorn . Det finns flera grottor i kommunen. Den ganska lätt åtkomlig Svarthamarhola (Svarthamar grotta) är en av de största grottorna i norra Europa, också värd en av världens nordligaste bat kolonier.

Fauske är placerad inuti polcirkeln och har 24h av dagsljus från början av maj till början av augusti, med midnattssol från början av juni till andra veckan i juli. Genomsnitt 24 timmar temperaturer i Fauske är under fryspunkten från mitten av november till den sista delen av mars, men den isfria moderaterna fjord vintertemperaturer. Sommaren börjar i juni med måttlig sommartemperaturer som varade fram till början av september. Nederbörden är tyngst från september till december (vanligtvis som snö i december), genomsnittliga årliga nederbörden är 1040 mm.

Dagstemperaturer vanligen är betydligt varmare än 24h genomsnitt från mars till september, medan det finns väldigt lite dagaktiva temperaturvariation från november till början av februari då solen är mycket låg eller under horisonten hela dagen. Varierar dock temperaturer betydligt med vädret, det kan vara cool västliga vindar med 10 ° C och regn både natt och dag i juli, och nästa dag kan vara soligt med dagstemperaturen når 25 ° C. Sydvästlig vind kan ge tinar när som helst på vintern, men inte i fjällen, som vanligtvis får stora mängder snö på vintern - den huvudsakliga orsaken till de stora glaciärerna och vattenkraft i området.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar