Sidor

fredag 10 juni 2011

Fetsund. (Norge)

Fetsund utgör centrum i kommunen Fet i grevskapet Akershus , Norge .

Namnet kommer från hur området är, och Fet betyder "där vatten möter gräs". När det gäller de -Sund delen, helt enkelt betyder det "sundet, inlopp". Följaktligen är Fetsund ligger vid sundet av Glomma , Norge : s största flod, strax innan det träder Øyeren naturreservat, och detta är det platsen skogsindustrin i år tidigare drog stockar ur vattnet för transport till ångsågar.

Idag Fetsund och dess omgivningar är en liten stad och är huvudsakligen ett bostadsområde med mycket liten industri. Den gamla log industrin är borta, men dess byggnader och platsen är fortfarande bevarad som ett nationellt museum, Fetsund Lenser . Fetsunds närhet till Lillestrøm och nationerna huvudstad, Oslo , har bidragit till det faktum att staden inte har vuxit sig mycket större under åren som gått. Å andra sidan, småstad egenskaper, låg befolkningstäthet, och närhet till huvudstaden, gör sin det en prioriterad plats att leva av arbetarklassen som annars skulle vara begränsad till mer trångt bostadsyta i Oslo : s storstadsområden förorter.

Fetsund historia går tillbaka till de gamla kungarna "väg som går från den medeltida staden Oslo mot grannlandet Sverige . Som Fetsund var det kortaste avståndet med färja eller båt över älven Glomma, placera naturligt växte in i urbaniserade område det är idag. Numera finns det två broar i Fetsund spänner över Glomma, och det är fortfarande den enda passage inom området.

Fetsund har en kyrka med en altartavla med anor från 17-talet.
Fetsund järnvägsstation byggdes på 1860-talet, som fortfarande står i dag och komma till god användning av pendlare som arbetar i Oslo och i mindre utsträckning Lillestrøm.

Fetsund och dess kommun benämns ofta som "den gröna kommunen", men mest av stadens tjänstemän och i broschyrer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar