Sidor

fredag 10 juni 2011

Bosnia and Herzegovina.

Bosnien och Hercegovina är ett land i södra Europa , på Balkanhalvön . Kantad av Kroatien i norr, väster och söder, Serbien i öster och Montenegro till sydost, och Hercegovina Bosnien insjö , med undantag för 26 km (16 miles) från Adriatiska havet kusten, med centrum på staden Neum .

Det inre av landet är bergigt centralt och i söder, kuperad i nordväst, och Flatland i nordost. Inland är den större geografisk region med en moderat kontinentalt klimat , som präglas av varma somrar och kalla, snörika vintrar. Den södra spetsen av landet har en medelhavsklimat och plan topografi.

Landet är hem för tre etniska grupper, eller så kallade " konstituerande folk ", en term unik för Bosnien-Hercegovina. bosnier är den största befolkningsgruppen av de tre, med serber i andra och kroater i tredje. Oavsett etnicitet, medborgare i Bosnien och Hercegovina är en ofta identifieras i engelska som antingen bosniska eller Herzegovinian . Begreppen Herzegovinian och bosniska bibehålls som en regional, snarare än etniska tillhörighet och Hercegovina har ingen exakt definierade gränser för sig själv.

Bosnien och Hercegovina är en parlamentarisk republik , som har en tudelad lagstiftaren och en av tre medlemmar ordförandeskap bestående av en ledamot i varje större etnisk grupp. Men statens makt är mycket begränsad, eftersom landet är till stor del decentraliserad och består av två autonoma enheter: Federationen Bosnien och Hercegovina och Republika Srpska , med en tredje region, Brcko-området , som regleras enligt lokala myndigheter .

Tidigare en av de sex federala enheter som utgör den socialistiska federala republiken Jugoslavien , och Hercegovina fick Bosnien sin självständighet under jugoslaviska krigen på 1990-talet. Bosnien och Hercegovina kan beskrivas som en parlamentarisk demokrati som omformar landets ekonomi till ett marknadsorienterat system, och det är en potentiell kandidat för medlemskap i Europeiska unionen och har varit en kandidat till Nato -medlemskap sedan april 2010 då den fick en Membership Action Plan vid toppmötet i Tallinn . Dessutom nation har varit medlem i Europarådet sedan den 24 april 2002 och en av grundarna av Medelhavsunion när det inrättades den 13 juli 2008.

Bosnien har varit bebott sedan åtminstone neolitiska ålder. De tidigaste neolitiska befolkningen blev känd i antiken som illyrierna . Celtic migreringar under 4: e-talet f.Kr. var också anmärkningsvärt. Konkreta historiska bevis för denna period är dålig, men totalt sett verkar som regionen var befolkad av ett antal olika folk talar olika språk. Konflikt mellan illyrierna och romarna startade 229 f.Kr. , men Rom skulle inte avsluta sin annektering av regionen tills AD 9 .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar