Sidor

lördag 18 juni 2011

Järfälla.

Järfälla kommun är en kommun i Stockholms län. Centralort är Jakobsberg, som är en del av tätorten Stockholm. Befolkningsmängden för år 2009 var 65 295, varav 31% med utländsk bakgrund.

Järfälla kommun, som inrättades som landskommun i Järfälla socken i Sollentuna härad år 1863, har inte påverkats av 1900-talets landsomfattande svenska kommunreformer på annat sätt än att området Stäket överfördes från upplösta Eds kommun i samband med att Upplands-Väsby landskommun bildades år 1952, samt att byn Kyrkhamn strax norr om Lövsta överfördes till Stockholms kommun år 1975.

Det äldsta dokument där namnet Järfälla nämns är 700 år gammalt, daterat 26 januari 1310. I dokumentet som är ett testamente upprättat av ärkebiskop Nils Kettilsson, testamenterar Ragnwald Ingesson bland annat 1 mark romerskt silvermynt till kyrkan och kyrkohedern i "gerfelli". Namnet är sammansatt av orden "gere" (kilformigt jordstycke) och "fjäll" (ängsteg). Järfälla betyder således "den kilformade ängstegen". Stavningen har sedan dess varierat ett 20-tal gånger.

Människor har bebott Järfälla sedan den yngre stenåldern. På medeltiden löpte ett flertal viktiga färdvägar genom Järfälla. Barkarby blev med tiden en viktig knutpunkt sedan ägaren till Jakobsberg och Skälby gårdar Brita Cruus fick tillstånd att öppna krog i Barkarby 1671. I slutet på 1990-talet grävdes den medeltiden bosättningen Kalvshälla ut vid Järfälla. Kommunen hade länge en lantlig karaktär men runt 1920-talet påbörjades avstyckning av större egendomar för att möjliggöra småhusbebyggelse i större skala. Under efterkrigstiden har kommunen bebyggts kraftigt med framför allt flerfamiljshus och var under en period på 1960-talet den befolkningsmässigt snabbast växande kommunen i landet. Viksjö som började byggas i slutet av 1960-talet var då en av norra Europas största småhusområden. 1968 sattes pendeltågen i trafik och motorvägen mellan Barkarby och Stäket var klar 1967.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar