Sidor

lördag 18 juni 2011

Leeuwarden. (Holländ)

Leeuwarden är huvudstad i holländska provinsen Friesland .Det är beläget i norra delen av landet.

Området har varit ockuperat sedan den 10: e talet (även om det nyligen, rester av hus med anor från 2: a århundradet e. Kr upptäcktes under en gräva nära Oldehove ), och beviljades ett stadsrättigheter 1435.Ligger längs Middelzee , det var en aktiv Trade Center, tills vattenvägar slammade upp i 15: e århundradet.År 1901 hade staden en befolkning på 32.203.

Berömda infödingar i Leeuwarden inkluderar ståthållaren Vilhelm IV av Oranien , grafiker MC Escher och dansare-spionen Mata Hari , samt teologen Dr NH Gootjes.

Under andra världskriget , efter omfattande ockupation av de tyska styrkorna, den 15 april 1945, Royal Canadian dragonerna , disobeying direkta order, laddade in den hårt försvarade staden och besegrade tyskarna, som drevs ut av nästa dag.

Namnet "Leeuwarden" (eller gamla stavningsvarianter) kom först i bruk för Nijehove , det viktigaste av de tre byar som senare slås ihop till en, i början av 9: e århundradet (Villa Lintarwrde "C. 825).

Det finns mycket osäkerhet om ursprunget till stadens namn. historiker och arkivarie Wopke Eekhoff sammanfattade totalt över 200 olika stavningsvarianter, varav Leeuwarden ( Nederländerna ), Liwwadden ( Stadsfries ) och Ljouwert ( Västfrisiska ) är fortfarande i bruk.

Den andra stavelsen är lätt förklaras."Warden", nederländska / frisiska för en konstgjord bostad kulle är en beteckning av några terps , i enlighet med den historiska situationen. Problemet är prefixet, vilket kan tolkas som leeu- eller Leeuw-' ( holländska för lejon ) .Vissa forskare tror att det senare är sant, för ett lejon också finns i stadens vapen .För att detta ska vara så, men ett extra "W" skulle krävas.Det bör också påpekas att det aldrig har varit lejon i Friesland . Andra forskare menar att namnet kom från prefixet leeu-, en korruption av LUW-(holländska för skyddade) eller lee-(en holländsk denotion av vattencirkulationen ).Den sista passar den vattniga provinsen Fryslân .

Det vapen i Leeuwarden är den officiella symbolen för kommun Leeuwarden.Den består av en blå sköld , ett gyllene lejon och en krona .Det faktum Leeuwarden bär ett lejon i sitt sigill verkar logiskt, med tanke på att "Leeuw" är holländska för "Lion".Det är dock mycket troligt det äldsta namnet på staden döljer en indikation på vatten snarare än ett djur.Vissa källor talar om lejonet hade kallats till liv efter namnet blev officiellt.Det är också möjligt att vapnet var en gåva till staden från den mäktiga Minnema familjen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar