Sidor

fredag 24 juni 2011

Kramfors.

Kramfors är en tätort i Ångermanland och centralort i Kramfors kommun, Västernorrlands län. Orten ligger vid Ångermanälvens västra strand och genomkorsas av Riksväg 90. Över denna väg går den täckta gångbro som kallas Kurredoren.
I Kramfors kommun, som har en kråka som vapen, ingår också större delen av Höga Kusten med orter som Nordingrå, Ullånger och Docksta.

I området kring Kramfors finns flera vikingagravar. I Torsåker finns det så kallade häxberget, där man under 1600-talet höll ett flertal häxprocesser. Under mitten av 1670-talet brändes och halshöggs totalt 65 kvinnor, 2 män och 4 pojkar för trolldom och häxeri
Christoffer Kramm som 1742 byggde en vattensåg i Sqvällsån (Kramforsån) är bakgrunden till namnet. Träindustrin har historiskt sett spelat en viktig roll för kommunen.
Under 1800-talet upplevde Ådalen mycket stora befolkningsökningar, till följd av etableringen av såväl råvaruproduktion som förädling inom skogsindustrin. Under flottarepoken var timmersorteringen i det näraliggande samhället Sandslån världens största i sitt slag och sysselsatte 700 personer.
Det tidiga 1900-talets ekonomiska instabilitet påverkade starkt Kramfors-området, som var beroende av utländskt kapital (då stora delar av skogsindustrin utvecklad genom utländska investerare). Orten var ytterst känslig för fluktationer i priserna på trävaror och under 20-talet gick många arbetslösa. År 1931 demonstrerade ett stort antal människor och gick från Frånö till Lunde, två orter som ligger strax söder om Kramfors stad. De möttes av militär som avfyrade vapen mot demonstranterna, som var obeväpnade. Totalt fem personer dödades av militär. Händelsen blev känd som "Ådalen 31" eller Ådalshändelserna. Detta har gjort att Kramfors för eftervärlden blivit känt som det "Röda Ådalen". Kramfors uppstod som municipalsamhälle och industriort och blev stad 1947.
År 1974 invigdes Kramfors/Sollefteå flygplats.
År 2009 påbörjades omfattande upprustningar av stadens centrala delar, då Ådalsbanan, som byggs i anslutning till Botniabanan, kommer att en station i stadens centrum.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar