Sidor

söndag 5 juni 2011

Malvik. (Norge)

Malvik är en by och en kommun i Sør-Trøndelag län , Norge .

Det är en del av Trondheim Region . Administrativt centrum i kommunen ligger byn Hommelvik .

Andra byar i Malvik inkluderar Muruvika , Smiskaret , Sneisen , Vikhammer och Hundhammeren .

Medan "Malvik" avser kommunen som helhet, även hänvisat till byn Malvik. Beläget mellan Hommelvik och Vikhammer , byn är detta den ursprungliga kommunens centrum, och är där den historiska Malvik kyrkan ligger. Tätorten Malvik byn är 3,02 kvadratkilometer (1,17 ²) och har en befolkning på 6.554. Den befolkningstäthet i byn är 2.170 invånare per kvadratkilometer (5600 / ²).

Kommunen Malvik grundades år 1891 när den skilts från Strinda . Den 1 januari 1914, ett litet område av Lanke (befolkning: 38) har överförts till Malvik. Den 1 juli 1953, ett litet område med Malvik (befolkning: 37) har överförts till Strinda .

Malvik är bara öster om Trondheim , i särklass största staden i regionen (och en av Norges största). Många människor i Malvik har sin anställning i Trondheim, men det finns vissa lokala industrin i Malvik själv.

Den norra delen av Malvik ligger längs Trondheimsfjorden , och det är längs denna kust avsnitt att den stora majoriteten av befolkningen bor, och där skolor och arbetsplatser är belägna. Den kommunala centrum är Hommelvik , beläget ca 25 km (16 mi) öster om Trondheim, och det har länge varit den största befolkningen området i Malvik. Under de senaste decennierna området runt Vikhammer och Hundhammeren (ca 10 km / 6,2 miles i väster) har blivit större än Hommelvik. Området har många nya bostadsområden, företag och shopping. Sammantaget nytt område är kallad Malvik tätort.

Den södra delen av kommunen består främst av jordbruk och skog områden, med många attraktiva områden för vandring och längdskidåkning. Den Homla rinner norrut till Trondheimsfjorden . Sjön Jonsvatnet ligger på den västra gränsen av kommunen.

I den sydöstra delen av Malvik finns Josas exclaves . Tre gårdar, Øvre Josas , Store Josas och Lille Josas tillhör Malvik kommun i Sør-Trøndelag länet exclaved inne Stjørdal kommun i Nord-Trøndelag län i två olika exclaves. Øvre Josas och Store Josas ligger i en enklav (den östra en ) medan Lille Josas gör en annan exklav (den västra). Det exclaves har enda vägen tillgång till Malvik kommun även om de är inne i Stjørdal gränser. Avståndet mellan de två exclaves är mycket liten, bara ca 8 meter (26 fot) vid närmaste.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar