Sidor

söndag 5 juni 2011

Kajaani. (Finland)

Kajana ( svenska : Kajana ) är en stad och kommun i Finland .

Det är huvudstaden i Kajanaland regionen . Den ligger sydost om Ule träsk (Lake Uleåborg), som dränerar till Bottniska viken längs Ule (floden Uleåborg). Det finns 38.137 (31 januari 2011) invånare och stadens yta område är 2,264.01 kvadratkilometer (874,14 ²) varav 428,94 km 2 (165,61 ²) är vatten. Den befolkningstäthet är 20,78 invånare per kvadratkilometer (53,8 / ²). Staden är enspråkigt finsk .

Kajana är i centrum av regionen i Kajanaland . Folklorist Elias Lönnrot började sina resor härifrån när de samlar in folklore i Karelen .

Kajana grundades 1651 som en av de finska städerna grundades av generalguvernör i Finland, Per Brahe . På den tiden, Kajanaland-som trä-land var en viktig producent av tjära från tall och tjära handeln var dess största industri. De tunnor tjära fraktades till Ule och sedan längs Ule till Uleåborg på Bottenvikens kust Östersjön . Därifrån var tjära levereras till den europeiska kontinenten, där den användes som tätningsmaterial och en anti-rot agent för fartygsskrov.

Ett berömda historiska monument i Kajana är ruinerna av Kajana slott , som ligger på en ö i floden Kajana i centrum av staden. Slottet byggdes ursprungligen år 1604 och slutföras 1666. Slottet fungerade som ett administrativt centrum, fängelse , militärbas och en tillflyktsort för medborgarna.

Under stora ofreden i 18th century slottet tvingades kapitulera till ryska styrkor. Ryssarna sprängde slottet i mars 1716 och det har varit i ruiner sedan dess. Idag, ruinerna är särskilt populära bland barn som gillar att utforska den mörka, slingrande små passager och har fantasi äventyr.

I början av 20th century Kajana industrialiserade steg för steg och staden börjat växa speciellt efter en järnväg förbindelse söderut till Idensalmi och vidare till Helsingfors och St Petersburg grundades. Befolkningstillväxten var starkast precis efter andra världskriget . Befolkningen har minskat sedan mitten av 1990-talet.

År 1977 den separata landsbygden i kommunen Kajana, Kajaanin maalaiskunta , och Kajana konsoliderades för att bilda staden Kajana. Staden, förutom järnvägen och vägförbindelser, serveras med en Finnair -Lufttrafik till Helsingfors, under sommaren två gånger dagligen och tre gånger om dagen under vintern schemaperiod. Kajana flygplats , som ligger i Paltaniemi område, nära centrala Kajana, underhålls och drivs av Luftfartsverket , också tjäna behoven av icke-kommersiella allmänflyg.

Vuolijoki konsoliderades med Kajana i början av 2007.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar