Sidor

fredag 10 juni 2011

Montreux. (Schweiz)

Montreux är en kommun i distriktet Riviera-Pays-d'Enhaut i kantonen av Vaud i Schweiz .

Det ligger på Genèvesjön vid foten av Alperna och har (i december 2007 ) en befolkning på 23.800 och nästan 90.000 i tätorten.

Montreux ligger på nordöstra stranden av sjön Genève i gaffel i romerska vägen från Italien under Simplonpasset , där vägarna till den romerska huvudstaden Aventicum och vägen in i Gallien genom Besançon separerade. Detta gjorde det en viktig uppgörelse redan under romartiden.

I 12-talet, vinodling infördes till regionen, och de soliga sluttningarna av sjön från Lavaux till Montreux blev en viktig vinodlingsområdet.
Regionen var föremål för olika furstar, främst furstar Savoy från den södra sidan av sjön. De enhetliga territoriet som omfattar denna kantonen Vaud och var generellt populära härskare.

Efter burgundiska Wars i 15: e århundradet, Schweiziska i Bern ockuperade regionen utan motstånd, en indikation på svaghet furstar Savoy. Reformationen gjorde regionen kring Montreux och Vevey en attraktiv hamn för hugenotterna från Italien, som tog med sig sina hantverksmässiga kunskaper och inrätta workshops och företag.

År 1798, Napoleon befriade regionen från Berner. I 19th century, turistnäringen blev en stor kommersiell utlopp, med Grand hotell i Montreux locka rika och odlade från Europa och Amerika.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar