Sidor

lördag 4 juni 2011

Plovdiv. (Bulgarien)

Plovdiv ( bulgariska : Пловдив ) är den näst största staden i Bulgarien en befolkning på 331.796. med Enligt den senaste folkräkningen 2011 , kommun intar Plovdiv den tredje plats efter kommunerna Sofia och Varna .

Plovdiv historia sträcker sig omkring 6000 år, med spår av en neolitisk bosättning daterar till cirka 4000 f.Kr..

Ett antal respektabla källor namn Plovdiv som Europas äldsta kontinuerligt bebodda stad. Det är administrativt centrum i Plovdiv provinsen i södra Bulgarien och tre kommuner (Plovdiv, Maritsa och Rodopi ) och Bulgariens Yuzhen tsentralen planering region (NUTS II), samt de största och viktigaste staden i norra Trakien och det bredare internationella historiska regionen av Thrakien . Staden är en viktig ekonomisk, transport, kulturella och pedagogiska centrum.

Den äldsta amerikanska läroanstalt utanför USA grundades i Plovdiv år 1860, var det flyttades senare till Sofia - dagens American College of Sofia.
Känd i väst för de flesta av sin historia med grekiska namn Philippopolis , det var ursprungligen en thrakiska uppgörelse innan det blev en stor romersk stad. Under medeltiden, behöll den sin strategiska regionala betydelse, förändras händer mellan bysantinska och bulgariska riket . Den kom under osmanska regel i 14: e århundradet. År 1878 var Plovdiv gjorde huvudstad i den autonoma ottomanska regionen Östra Rumelien , 1885, blev det en del av Bulgarien med enandet i regionen och Furstendömet Bulgarien .

Plovdiv ligger i södra delen av Plovdiv Plain på de två bankerna i Maritsa floden . Staden har historiskt sett utvecklats på sju syenit kullar, av vilka några är 250 m (820,21 m ) hög. På grund av dessa sju kullar, är Plovdiv ofta nämns i Bulgarien som "The City of Seven Hills".

Plovdiv är värd för ekonomiska och kulturella evenemang såsom International Fair Plovdiv , den internationella teater festival "ett steg på ett vägskäl", TV-festivalen "Den gyllene kista". Det finns många rester bevarade från antiken , såsom gammal amfiteater , Roman Odeon, Roman Stadium , den arkeologiska komplexa Eirene och andra.

Plovdiv fick olika namn under hela sin långa historia. Det var ursprungligen en Thracian uppgörelse vid namn Eumolpias . Filip II av Makedonien erövrade området 342-341 f.Kr. och döpte staden Philippoupolis ( grekiska : Φιλιππούπολις ), varav den senare thrakiska namnet på staden, Pulpudeva , är en översättning . Efter romarna tog kontroll över området, staden var namnet latin : Trimontium , vilket innebär Three Hills. Under medeltiden var staden känd som Philippoupolis i bysantinsk grekiska och Paldin (Пълдин) eller Plavdiv (Плъвдив) i fornbulgariska , variationer av stadens tidigare thrakiska namn. Staden var känd som Philippopolis i Västeuropa långt in på tidiga 20-talet. Staden var känd som Filibe i turkiska under Osmanska riket .

Den asteroid ( småplanet ) 3.860 Plovdiv är uppkallat efter staden. Den upptäcktes av den bulgariska astronomen Violeta G. Ivanova den 8 augusti 1986. Plovdiv Peak (1.040 m / 3.412 ft) om Livingston Island i Sydshetlandsöarna , Antarktis är också uppkallad efter Plovdiv.

Plovdiv har uppgörelse spår anor från den neolitiska, ungefär 4000 f.Kr.. Arkeologer har upptäckt keramik och andra föremål i det dagliga livet från så tidigt som på yngre stenåldern, visar att i slutet av den 4: e årtusendet f Kr. det redan var en etablerad lösning där
Enligt Ammianus Marcellinus , Plovdiv skriftliga efter bronsåldern historia listar den som en thrakiska befäst bosättning som heter Eumolpias. I 4: e talet f.Kr. var staden ett centrum för en mässa (som kallas panegyreis ).hos 342 f.Kr., var det erövrades av Filip II av Makedonien , fader Alexander den store , som döpte "Φιλιππόπολις" , Philippopolis eller "staden Philip" i sin egen ära. Senare var det återerövrades av thrakerna som kallade det Pulpudeva (en rekonstruerad översättning av Philipopolis)

I 72 e.Kr. greps av den romerske generalen Terentius Varo Lukulus och införlivades i Romarriket , där det hette Trimontium ( City of Three Hills ) och tjänade som Metropolis (kapital) i provinsen Thrakien . Det fick en stad status i slutet av 1: a århundradet. Trimontium var en viktig korsning för det romerska riket och kallades "Den största och vackraste av alla städer" av Lucian . Även om det inte var huvudstad i provinsen Thrakien, staden var den största och viktigaste centrum i provinsen.

I dessa tider, Via militaris (eller Via Diagonalis ), de viktigaste militära vägen i Balkan , passerade genom staden.
Den romersk tid var en period av tillväxt och kulturell kompetens. Den antika ruiner berättar om en levande, växande stad med många offentliga byggnader, helgedomar, bad och teatrar. Staden hade ett avancerat vattensystem och avlopp . Det försvarades med en dubbel vägg. Många av dem är fortfarande bevarade och kan ses av turister. Idag finns endast en liten del av den antika staden har grävts upp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar