Sidor

torsdag 2 juni 2011

Saint-raphaël. (Frankrike)

Saint-Raphaël ( occitanska : Sant Rafèu ) är en kommun i Var avdelning i Provence-Alpes-Côte d'Azur regionen i sydöstra Frankrike .

Omedelbart väster om Saint-Raphaël ligger en annan, äldre, stad som heter Fréjus , och tillsammans bildar de en tätort som kallas Fréjus Saint-Raphaël. VaR ligger i den region som kallas Provence-Alpes-Côte d'Azur , ofta förkortat PACA.

Under andra hälften av artonhundratalet kåkstaden kom under inflytande av borgmästare Felix Martin och författaren Alphonse Karr, och på grund av sina insatser och dess välgörande klimat kommunen utvecklats till en badort populär bland konstnärer, idrottsmän och politiker.

Det är säte för Fréjus Saint-Raphaël kantonen , som är den ekonomiska och kulturella centrum i östra Var och ligger i arrondisement av Draguignan. Dess invånare kallas Raphaëlois på franska i allmänhet eller Rafelencs i provensalska occitanska.

Saint-Raphaël ligger i den yttersta östra änden av Var, längs gränsen till den intilliggande departementet Alpes-Maritimes, som upptar mycket sydöstra hörnet av Frankrike vid gränsen till Italien. Kommunen har totalt trettiosex kilometer av Medelhavskusten, främst på grund av många vikar och bäckar bildas mellan den naturliga regionen Esterel Massif och havet. Detta placerar det andra bara till Marseille, med femtiosju kilometer kust. Kommunen är 89,59 km 2 i omfattning. Det är nästan helt urbaniserade i väst, men inkluderar över 60 km 2 av skyddade områden av naturskog och Esterel bergen.

Saint-Raphaël har fyra stora sandstränder: en nära centrum, kallad Veillat, en på Boulouris, en på Le Dramont, och den fjärde i Agay. Det finns två mindre på Anthéor et Le Trayas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar