Sidor

torsdag 2 juni 2011

Piestany. (Slovakien)

Piešťany är en stad i Slovakien . Det är beläget i den västra delen av landet i Trnava regionen och är säte för sin egen stadsdel . Det är den största och mest kända kurorten Slovakien och har omkring 30.000 invånare.

Den första mänskliga bosättningar i området är dateras till förhistorisk tid, cirka 80.000 år sedan. Folk lockades till platsen genom överflöd av spel i närheten av varma källor som inte frös på vintern.

En liten kvinnlig staty som kallas Venus från Moravany hittades i den närbelägna byn Moravany nad Váhom . Den är gjord av mammut elfenben och är daterad till 22.800 BC. Det bor för närvarande i Bratislava Castle museet. I en annan närliggande by, Krakovany-Stráže en skatt bestående av lyxvaror gjorda av glas, brons, silver och guld upptäcktes i tre gravar från 200 till 300 e Kr. Omgivningar Piešťany också omfatta stora mähriska slott Ducové .

Piešťany omnämndes första gången i skriftliga anteckningar 1113 (under namnet Pescan). På den tiden bestod av flera mindre bosättningar. Den medicinska källor var redan populär i medeltiden . De fick besök av ungerska kungen Matthias Corvinus . Den första boken nämna Piešťany fjädrarna var De admirandis Hungariae regelverk hypomnemation (Om det mirakulösa vatten ungerska monarkin) av Georgios Wernher, publicerad år 1549 i Basel . På 16-talet, Piešťany spa var också nämns av två framstående läkare, Johann Crato de Crafheim (som tjänstgjort till flera heliga romerska kejsare) och Andrea Baccius Elpidianus (en personlig kirurg av påven). Den första monografi ( Schediasma de Thermis Postheinsibus av Ján Justus Torkoš) publicerades år 1745. Men i den 16: e och 17-talen, också lidit Piešťany från turkiska räder och anti-habsburgska uppror.

Genom århundradena Piešťany ägdes av flera adliga familjer, den sista av dem, Erdődys ägde området 1720 till 1848, och spa fram till 1940. Den Erdődy familjen byggde den första spa byggnader i 1778. De var skadats av en destruktiv översvämning 1813. År 1820 spa byggnader utvidgades och ombyggt neo-klassisk stil och med namnet Napoleon spa. Den Erdődy etableringen av familjen också Badhusparken under denna period. Under åren 1889 till 1940 vinter-familjen hyrde spa från Erdődys och förde den till internationell berömmelse. Vintrarna förbättrade spa-behandling samt boende och underhållning för besökare. De byggde flera spa byggnader och hotell.

De spa lockade många aristokratiska besökare, inklusive Ludwig van Beethoven . År 1917, tre monarker ( Wilhelm II av Tyskland , Karl I av Österrike-Ungern , och Ferdinand I av Bulgarien iscensatta) sin krigsstrategi under förhandlingarna i Thermia Palace hotellet.
År 1945 Piešťany fick officiell status i en stad. År 1959 vattenbehållaren var Sĺňava byggdes söder om staden. I slutet av 1960 och 1970 mer spa byggnader byggdes. År 1973 byn Banka , som ligger på vänstra stranden av floden Vah, var samman med Piešťany, men landet blev självständigt efter en folkomröstning 1995. År 1996 blev staden säte för en stadsdel .
Den 4 januari 1987, vid den sista matchen i junior-VM i ishockey mellan Kanada och Sovjetunionen fanns det en bänk-clearing bråk , nu kända som de Punch-up i Piestany . Båda lagen var diskvalificerade från den konkurrens som följd.

Den 5 juli 2001 tre medlemmar i Real Irländska republikanska armén greps i Piestany. De var lurade i en fälla av agenter från den brittiska säkerhetstjänsten MI5 som var poserar som vapenhandlare från Irak.
Piešťany är också hem för den ökända lejoninna.

Piešťany ligger i den västra delen av Slovakien, i dalen av Vah floden, på en höjd av 162 m (531,50 m ). Den Považský Inovec bergen utgör den östra gränsen för denna del av Vah dalen. Det högsta berget i dessa berg, Inovec 1.042 m (3,418.64 fot ), är cirka 25 km (16 km ) norr om staden. Kullarna omedelbart öster om staden (10 km (6 mi ) bort) når en höjd av ca 700 m (2,296.59 ft ). På den västra sidan dalen gränsen är bildas av Little Karpaterna , som är något lägre och längre bort från staden. Dalen är öppen i söder, och därmed har en varm och solig tempererade klimat.

De flesta av staden ligger på högra stranden av floden. Söder om staden är Sĺňava vattenbehållaren skapad av en damm i Vah floden. Den konstgjorda kanalen Biskupický Kanal och floden Main filial gå i staden. En annan kort gren av floden (Obtokové rameno) skapar Spa Island.

Kullar Považský Inovec täcks till största delen med lövskog skogar. Dessa består av ek och avenbok i lägre höjder, och bok i de högre höjder. Den Vah dalen används för jordbruk. De viktigaste produkterna är spannmål, sockerbetor, djurfoder och fläsk.

Piešťany ligger 75 km nordost om Bratislava , huvudstad i Slovakien, och 30 km nordost om den lokala regionala sätet Trnava . Uppströms från Piešťany på Vah floden är städer Nové Mesto nad Váhom (19 km norr om Piešťany) och Trenčín (40 km nordost), 17 km nedströms är Hlohovec .
Piešťany ligger på sträckan för D1 motorvägen från Bratislava till Žilina med anslutningar till Wien och Brno . Centralstationen väg från Bratislava till Zilina och Košice går också igenom staden. Staden har en flygplats , används mest för internationella charterflyg för spa-klienter (10.000 passagerare 2007). Kommunen driver ett lokalt kollektivtrafiksystem med 11 busslinjer (sedan 2008).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar