Sidor

torsdag 2 juni 2011

Sesto Fiorentino. (Italien)

Sesto Fiorentino är en kommun ( comune ) i provinsen Florens , Toscana , centrala Italien . Det har c. 46.700 invånare.

Den äldsta kända mänskliga bosättningen i området härrör från mesolitiska (ca 9.000 år sedan). Den etruskiska närvaro är känd från den 7: e talet f.Kr., men staden korrekt skapades av romarna som Sextus Urbe lapis AB ("Sjätte mil från staden Milestone").

De första kyrkorna byggdes i tidig medeltid, bland vilka den viktigaste blev Pieve San Martino. Sesto Fiorentino var föremål för ärkebiskopen av Florens . Senare var det under florentinska republiken , som torkade slätten och ökat områdets ekonomi från renässansen ålder.

1735, Marquis Carlo Ginori grundade en av de första porslin fabriker i Europa, Manifattura di doccia . Nu under namnet Richard-Ginori, företag är den fortfarande ligger i Sesto, och är den största porslinstillverkaren i Italien. Mot slutet av 19th century, som hade utbildats vid Richard-Ginori började hantverkare att starta eget keramik ateljéer, av vilka vissa också växte till fabriker. Det finns för närvarande över hundra producenter av keramik i Sesto Fiorentino, och en statlig skola för undervisning keramik, som nu kallas L'Istituto Statale d'Arte.

Sesto Fiorentino annekterades av folkomröstning till den nya enhetliga kungariket Italien 1860. Staden var en huvudperson i slutet 19th century arbetarkampen, och 1897 valdes det andra socialistiska ledamoten någonsin i det italienska parlamentet, Giuseppe Pescetti . År 1899 var det den första staden i Toscana har en socialistisk borgmästare.


Pieve di San Martino (församlingskyrkan St Martin), känd från omkring år 1000. Interiören har långhus och två gångar, den inre delen anor från 12-talet. På högaltaret är ett Krucifix av Agnolo Gaddi (1390), anmärkningsvärda är också en Omskärelse av Jacopo Vignali och Fyra Helgon av Santi di Tito .
Palazzo Pretorio (1477).

Santa Maria a Quinto , som nämns i 11-talet men återuppbyggdes i 18th century. Det finns en betydande triptyk av Spinello Aretino och Annunciation från 1410.
Villa Guicciardini Corsi Salviati
Villa Paolina
Villa Villoresi
Park of Villa Gamba , en engelsk stil trädgård byggdes 1853.
Etruskiska fynd inkluderar Tomba della Montagnola (7: e århundradet f.Kr.), den Tomba della Mula och begravningsplatsen i Palastreto (8: e-6: e århundradet f.Kr.).
Wikimedia Commons har media som rör Sesto Fiorentino

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar