Sidor

lördag 25 juni 2011

Tisvildeleje. (Danmark)

Tisvildeleje är byn och kustnära delar eller i det område som kallas Tisvilde ligger i på den norra kusten av ön Själland (Sjælland) i Danmark 60 km/40miles norr om Köpenhamn i kommunen i Helsinge .

Namnet "Tisvilde" härstammar från "tillägnat guden Tyr": Ti är vælde ., därav namnet Tisvilde Tibirke kyrka byggdes på platsen av en förhistorisk "vi" eller offerplats där mänskliga offer erbjöds.

Vid foten av kyrkan är en fjäder som kan ha varit den plats där pilgrimerna kom i forna dagar. "Leje" ungefär betyder "ren" och brukade vara en Fishermans Village. Nu har de flesta av fiskarna hus används som sommarstugor.

Till väst Tisvildeleje gränsar Tisvilde Hegn [Hegn = staket], som är Danmarks femte största skog. Stränderna i Tisvildeleje är berömd för sina vita sandstränder och mjuka sanddyner.

Helene Våren i Tisvildeleje ligger nära havet är en av Danmarks mest kända källor, och legenden säger att någon vars sjukdom har inte svarat framgångsrikt till andra former av behandling måste komma till våren den 23 juni, Sankt Hans-eller midsommarafton. Rita den mängd vatten som du förväntar dig att dricka under natten och sedan direkt dina steg mot Helenes grav, sträckte ute, dricka av den mystiska hälsobringande vatten, och när morgonljuset äntligen har grytt nytt, kommer du att botade från din missförhållanden.

Helenes grav är nu en rektangulär, betade område omgivet av låga stengärdsgårdar. De två stenblock lutade mot varandra tyder på Helenes grav. Det ligger på Sankt Helenevej, 3220 Tisvildeleje.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar