Sidor

lördag 25 juni 2011

Sofia. (Bulgarien)

Sofia är huvudstad och största stad i Bulgarien och den 12: e största staden av befolkningen inom EU med en befolkning på 1,27 miljoner människor och med 1,4 miljoner människor storstads befolkning.

Den ligger i västra Bulgarien, vid foten av berget Vitosha och rankas som en Beta världsstad .

Förhistoriska bosättningar grävdes i mitten av den nuvarande staden, nära kungliga slottet , liksom i yttre stadsdelar som Slatina och Obelya.

Den välbevarade stadsmurarna (speciellt deras understrukturer) från antiken tillbaka innan den 7: e talet f.Kr., när Thracians etablerat sin stad intill de viktigaste och mest ansedda mineral våren, fungerar fortfarande idag. Sofia har haft flera namn i olika perioder av dess existens, och rester från stadens förflutna kan fortfarande ses idag tillsammans med moderna landmärken.

Sofia är den stad i Bulgarien där stora universitet , institutioner och företag är koncentrerade. Det är också ett centrum för media , kultur, moderna teatrar, det är ett hem för forskningsinstitut , sport evenemang, orkestrar och museer . IT-bransch ökar successivt i Sofia, tillsammans med det ökande antalet händelser i modern konst, festivaler, etc.

Sofia var från början en Thracian lösning som kallas Serdica eller Sardica , möjligen uppkallad efter den keltiska stammen Serdi . För en kort period under den 4: e-talet f.Kr. var staden styrdes av Filip av Makedonien och hans son Alexander den store .

Omkring BC 29 var Serdica erövrades av romarna . Det blev en municipium , eller mitt i en administrativ region, under kejsar Trajanus (98-117) och bytte namn Ulpia Serdica .

Det verkar som att den första skriftliga omnämnandet av Serdica gjordes av Ptolemaios (cirka 100 e.Kr.). Serdica (Sardica) utökas, som torn , skyddande murar, badhus , administrativa och kult byggnader, en medborgerlig basilika , en amfiteater - i kommunfullmäktige (Boule), ett stort forum, ett stort Cirkus (teatern), var etc. byggdes.

När kejsar Diocletianus delade provinsen Dacia i Dacia Ripensis (vid floden Donau ) och Dacia Mediterranea , blev Serdica huvudstad Dacia Mediterranea.
Staden därefter utökats till ett och ett halvt sekel, blev det en betydande politisk och ekonomiskt centrum, mer så - det blev en av de första romerska städer där kristendomen blev erkänd som en officiell religion (Еmperor Galerius ). Så det var bara väldigt naturligt att Konstantin den store som heter Serdica (Sardica) "Min Rom".

I 343 AD, det rådet av Sardica hölls i staden, i en kyrka belägen där den nuvarande 6: e århundradet Church of Saint Sofia senare byggdes. Serdica var av måttlig storlek, men fantastisk som en urban begreppet stadsplanering och arkitektur , med riklig nöjen och ett aktivt socialt liv.

Staden förstördes under 447 invasionen av hunnerna . Det byggdes av bysantinske kejsaren Justinianus I och för ett tag kallas Triaditsa eller Sredets av slaviska stammar . Under regeringstiden av Justinianus den blomstrade, som är omgiven med stor fästning väggar, vars rester fortfarande kan ses idag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar