Sidor

tisdag 14 juni 2011

Wels. (Österrike)

Wels är den näst största staden i staten i Oberösterreich , som ligger i norra Österrike , på floden Traun nära Linz . Det är inte en del av dess omgivande Wels län ( Bezirk Wels-Land ), men en så kallad Statutarstadt (oberoende stad). Dock är Wels länet säte i Wels-Land .

Wels ligger i Hausruckviertel på en höjd av 317 m. Från norr till söder sträcker den sig över 9,5 km, från väst till öst över 9,6 km. 3,4% av området är täckt av skog,% är 23,5 används för jordbruk.

Staden består av följande kommuner: Aichberg, Au, Berg, Brandln, Dickerldorf, Doppelgraben, Eben, Gaßl, Höllwiesen, Hölzl, Kirchham, Laahen, Lichtenegg, Mitterlaab, Nöham, Niederthan, Oberhaid, Oberhart, Oberlaab, Oberthan, Pernau, Puchberg , Roithen, Rosenau, Schafwiesen, Stadlhof, Trausenegg, Unterleithen, Waidhausen, Wels, Wimpassing, Wispl.

Området för Wels har varit bebodd sedan den neolitiska eran och blivit allt viktigare i romersk gånger på grund av dess centrala läge i provinsen Noricum . Omkring år 120 fick Wels romersk stad rättigheter under namnet municipium Ovilava . Omkring 215 var det namnet Colonia Aurelia Antoniana Ovilabis av kejsar Caracalla . På den tiden staden redan haft 18.000 invånare. Men helt vilse Wels sin betydelse i och med slutet av romartiden.

Wels Seved som minjor handelsplats under medeltiden . I 1222 , under regeln om Babenberger familjen igen fick Wels stadsrättigheter. En handling daterad till 1328 ger bevis för Wels "viktiga roll som platsen för en marknad. Dess tillskott av ekonomiska privilegier, och dess fördelaktig position på flera floder gjort det möjligt att få en viktig position i regionen

Kejsar Maximilian I dog i Wels den 12 januari 1519, efter att ha nekats tillträde till Innsbruck med sina medborgare.
Under andra världskriget , ett underläger av koncentrationslägret Mauthausen var belägen här.
Den 18 januari, 1964, blev Wels en Statutarstadt Österrike.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar