Sidor

lördag 16 juli 2011

Eskilstuna.

Eskilstuna är en stad och säte för Eskilstuna kommun , Södermanlands län , Sverige med 60.185 invånare år 2005. Eskilstuna har en stor Sverige finländare befolkning. Staden är belägen på floden Eskilstunaån , som förbinder Hjälmaren och Mälaren .

Eskilstuna historia går tillbaka till medeltiden då engelska munken Sankt Eskil gjort "Tuna" sin bas och stift i södra kusten av Mälaren . Sankt Eskil stenades till döds av den hedniska vikingar i grannstaden Strängnäs , 30 km öster om Eskilstuna, att försöka konvertera dem till kristendomen . Sankt Eskil blev begravd i hans kloster kyrka i Tuna. Senare den hedniska staden Strängnäs var kristnades och fick förmånen att bli stift i södra Mälaren. Senare "Eskil" lades in i ordet "Tuna". Däremot har staden Eskilstuna inte ta emot kommunala privilegier på grund av dess närhet till den medeltida staden Torshälla . Klostret Sankt Eskil var helt förstörda av svenska kungen Gustav Vasa under den protestantiska reformationen och ersattes med kungliga slottet i Eskilstuna House . Stadens första staden privilegier beviljades 1659, och dess gränser ingår Tunafors och den nyligen grundade staden Karl Gustavs Stad ("City of Karl Gustav"), som ligger på västra sidan av floden. Karl Gustavs Stad byggdes runt järnet smedjor av mästersmeden Reinhold Rademacher , uppmuntrade av Karl X Gustav. De första produkterna i smedjor var handeldvapen och artilleri .

Karl Gustavs Stad var en fri stad från 1771, där tillverkare och hantverkare tilläts etablera skattefri verkstäder och fabriker. Staden slogs samman med resten av Eskilstuna år 1879.

Staden växte enormt under den industriella revolutionen och blev en av de viktigaste industriella städerna i Sverige, tjänar smeknamnet "Stålstaden" ("The City of Steel "). Bortsett från skjutvapen, producerade staden också bestick , saxar , nycklar , verktygsmaskiner och precisionsinstrument . Som en hyllning till stålindustrin, är siffran en stålarbetare som ingår i stadens vapen. Eskilstuna ibland kallas The Sheffield i Sverige , Sheffield är en (mycket större) industristad känd för kvaliteten (och kvantiteten) för det stål som produceras där. Båda städerna på topp var hem för många olika företag inblandade i stålproduktionen.

Eskilstuna är fortfarande en viktig industristad med internationellt kända företag som Volvo Hjullastare, huvudsakliga platsen för tunga anläggningsmaskiner uppdelning av Volvo, Assa (lås, nycklar) och rostfritt stål tillverkare Outokumpu , Thin Strip Nyby i Torshälla.
Den moderna co-inrättandet av Mälardalens högskola ( Mälardalens högskola ) tillsammans med den dubbelt så stor närbelägna staden Västerås , har också gett Eskilstuna en akademisk touch. Staden har också ett kombinerat zoo och nöjespark - Parken Zoo.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar