Sidor

lördag 16 juli 2011

Lija. (Malta)

Lija är en liten by på ön Malta . Det utgör en del av tre byar på Malta , tillsammans med Attard och Balzan . Lija har en barock kyrka och sju andra små kapell. Församlingskyrkan är tillägnad vår frälsare och genomgår för närvarande en omfattande restaurering projekt för att rädda ovärderliga konstverk och Calì målningar som finns kring kyrkans tak. Lija blev en församling 1594, efter det lilla samhället loss sig från den närbelägna staden, Birkirkara .

Lija är mest känd för sina fyrverkerier bildskärmar som lockar tusentals ortsbor och turister under Festa perioden hölls i den första veckan i augusti. Dessa skärmar är mycket väl kända och påstod sig vara den bästa runt ön. Den Lija fyrverkerier laget vann också en internationell fyrverkerier tävling som hålls i Monaco redan 1980. Under 2006 placerade Lija fyrverkerier fabriken sekund i ett Fireworks-festival som anordnas på Grand Harbour i Maltas huvudstad Valletta .
Lija är också värd för den maltesiska Citrus festivalen hålls varje år.
Lija har flera gamla hus med karaktär, stora citrus trädgårdar, en unik Belvedere Tower och Villa Francia . Den officiella University Residence i Maltas universitet ligger också i den här byn.

Lija Athletic FC är byns fotbollsklubb . Klubben har befordrats till Maltas Premier (högst) Avdelningen för tre gånger i sin historia. Med tanke på den begränsade storleken på byn och resurs-och ekonomiska begränsningar, var detta anses vara en stor framgång av lokala sporten entusiaster. Lija Atletisk, i samarbete med det lokala rådet invigdes en ny syntetisk beck den 6 juli 2007 ( Jum Ħal Lija eller "Lija Day"). Denna stigning ligger i byns grundskola grunder. I år 2009 är klubben firar sitt 60-årsjubileum sedan starten.

Brittiske författaren Anthony Burgess , vars verk bland annat A Clockwork Orange , bosatt i Lija i tre år (1968-1970). På Lija finns också villan där politikern Mabel Strickland , dotter till Lord Gerald Strickland , bodde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar