Sidor

tisdag 26 juli 2011

Skibotn. (Norge)

Skibotn ( nordsamiska : Ivgubahta , Kven : Markkina eller Yykeänperä ) är en by med cirka 700 invånare i Storfjord kommun, som ligger på den sydöstra stranden av Lyngen Fjord i nordnorska län Troms .

Byn Området ligger vid korsningen av motorvägarna E6 och E8 . Avståndet från vägen till Kilpisjärvi , den nordligaste samhället i den västra "arm" av Finland , är cirka 50 kilometer (31 km).

Den moderna boende i Skibotn är mestadels antingen ättling till den Kven folk och samer , eller invandrare - och deras ättlingar - Södra och mellersta Norge .

Skibotn ligger i en dal, omgiven av stora berg - som Nallagais , Imagais , Steindalsbreen , Balggesvarr och Storfjellet . Floden Skibotnelva mynnar ut i fjorden vid Skibotn. Den Skibotnelva Älven rinner från sjöarna Rihpojávri och Gálggojávri . Skibotn är känt för sitt torra klimat med täta klar himmel i Skibotn dalen och kalkrika tallskogar, med sällsynta orkidéer . På grund av klimatet med några moln, det finns en Astrophysical Observatory som ligger i Skibotn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar