Sidor

måndag 29 augusti 2011

Åkarp.

Åkarp är en tätort i Burlövs kommun, vid järnvägen mellan Malmö och Lund, med hållplats för pågatågen.

Namnet Åkarp skrevs 1120 Acathorp och det kommer av mansnamnet Åke och torp. Ortnamnet utvecklas via Ågarp på 1400-talet och Ågerup på 1500-talet till dagens namn Åkarp, som nämns första gången år 1770.

Åkarp, beläget i Bara härad, fick järnvägsförbindelse redan 1856 genom tillkomsten av första etappen av Södra stambanan. 1913 bildades Åkarps municipalsamhälle, av vilket huvuddelen låg i Burlövs kommun och mindre delen i Tottarps kommun (Tottarp är sedan 1952 en del av Staffanstorps kommun). Municipalsamhället upplöstes vid årsskiftet 1958/59.

Bebyggelsen består till övervägande del av villor. Åkarp ligger norr om trafikplats Kronetorp och nordost om Arlöv och Malmö. Till Burlöv center i norra Arlöv är det bara någon kilometer till Åkarps södra del. Norra delen av Åkarp ligger i sin tur någon kilometer från Hjärup i Staffanstorps kommun. Från västra änden av Åkarp är det cirka en kilometer till Alnarp och Alnarpsparken.

Carl von Linné stannade till i Åkarp under sin Skånska resa 1749. Där antecknade Linné bl.a. några ord ur det lokala språket "som brukas besynnerligen i Skåne" som på den tiden var dansk-språkigt. "Kelen", skrev han, var på svenska "nästan som klemig". Att vara "Ke" (uttalas "Tje") vid någonting, betydde att vara ledsen. På modern standard-danska stavas dessa uttryck kælen respektive at være ked af noget.

Den kände tonsättaren Lars-Erik Larsson föddes i Åkarp 1908. Här bodde även tonsättarna Svea och Waldemar Welander. Familjen Tönnesson, ägare till Bra Böcker AB, residerar i samhället. Författaren och bibliotekarien Gull Åkerblom arbetade i 25 år som bibliotekarie i Åkarp och hennes son regissören Lukas Moodysson är uppväxt i Åkarp. Även TV-komikern Robin Paulsson är uppväxt i byn.

På Möllegården i Åkarp finns Charlotte Weibulls berömda Folklivscenter med utställningar av antika samlingar av folkdräkter, dräktsilver och vävnader.
Åkarp har fyra grundskolor: Stora Dalslundskolan (5-9), Lilla Dalslundskolan (F-4), Svanetorpskolan (F-3) och Södervångskolan (F-4). Hvilan Utbildning ligger här, likaså Folkhögskolan Hvilan. Mitt i byn ligger Erikshjälpens lokaler som säljer secondhandartiklar till förmån för nödlidande i världen.

I Åkarp finns en fotbollsförening vid namn Åkarp IF, bildad 1919, som spelar i division 4.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar