Sidor

måndag 22 augusti 2011

Bengtsfors.

Bengtsfors är en tätort och centralort i Bengtsfors kommun, i landskapet Dalsland. Orten ligger mellan sjöarna Lelången och Bengtsbrohöljen och har 3 080 invånare.

Några av turistattraktionerna är Halmens Hus, Gammelgården och Dalslands Camping, som är en campingsplats belägen mellan sjön Ärtingen och Lelången.

Gammelgården är Västsveriges största friluftsmuseum, högt beläget uppe på Majberget. Tätorten har kommunens enda gymnasium och högstadie (Strömkullegymnasiet och Bengtsgården).

Under många år var sulfitfabriken en viktig industri. I Bengtsfors låg tidigare Volvos bilsätestillverkning som senare såldes och blev en av Lear Corporations fabriker. Orten var emellertid aldrig helt optimal ur lokaliseringssynpunkt, eftersom transportlederna var långa och hade låg kapacitet. Det var dåvarande finansministern Gunnar Sträng som år 1965 med hjälp av statlig finansiell hjälp fick Volvo att förlägga sin sätestillverkning till Bengtsfors.

Våren 1999 lades fabriken ned eftersom man ville flytta fabriken närmare personvagnstillverkningen i Göteborg. Eftersom det var ortens största arbetsgivare med över 800 anställda drabbades bygden hårt . Det ekonomiska bakslaget för kommunen mildrades något eftersom Lear Corporation under flera år efter nedläggningen fortsatte att betala hyra för lokalerna.

Under många år hade Bengtsfors två järnvägsstationer. Västra stationen som låg vid Lelången nära centrum av samhället var ändstation för Lelångenbanan, som öppnades 1895 och lades ned här 1960. Den förband Bengtsfors med Uddevalla.
Östra stationen ligger ovanför en sluttning i utkanten av samhället vid DVVJ (Dal-Västra Värmlands Järnväg), som går mellan Mellerud och Årjäng. På DVVJ går sommartid turisttrafik söderut (då DVVJ istället får betyda "De Vackra Vyernas Järnväg"), men den regelbundna persontrafiken på DVVJ har upphört. Norrut används banan för dressincykling.

Allmänna kommunikationer är idag med buss, organiserade av Västtrafik. Det går bussar bland annat till Årjäng, Åmål och Uddevalla. Närmaste flygplatser är Trollhättans flygplats (104 km) och Karlstads flygplats (114 km).

I Bengtsfors finns några sevärdheter. Halmens hus och Gammelgården är typiska hus och platser från förr i tiden. Dalslands kanal och järnvägen är sevärdheter och naturskönheten kring sjöarna lockar också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar