Sidor

söndag 21 augusti 2011

Bergsjön.

Bergsjön är en stadsdel i Göteborg och ingår i stadsdelsnämndsområdet Östra Göteborg. Stadsdelen är uppdelad i primärområdena Västra Bergsjön och Östra Bergsjön.

I Bergsjön bodde 2007 15.135 invånare på 606 hektar (2004). Bergsjöns församling har 15 511 invånare (2009). Bergsjön ligger cirka 8 kilometer från centrala Göteborg, och från centrum kan man färdas med spårvagn (linje 7 och 11) eller buss (linje 58).

Bergsjön inkorporerades från Partille kommun 1928 och Angereds kommun 1930. Den östra delen uppfördes 1965-1968 med cirka 3 700 lägenheter, 3-8 våningars lamellhus. Den västra delen byggdes med en blandning av 10-våningars punkthus, radhus, villor och 3-8 våningars lamellhus, totalt uppfördes 3 100 lägenheter åren 1967-1971 under miljonprogrammet. Ca. 92,8 % av invånarna i stadsdelen är invandrare. Den största delen av de svenska invånarna i Bergsjön bor i stadsdelens ålderdomshem.

Nästan alla Bergsjöns gator har fått namn som på olika sätt anknyter till rymd och universum, vilket kan ses som en typisk detalj uppsnappad från denna tids strömningar. Rymdnamnen beror också på Bergsjöns höga läge, ett av de högsta i hela Göteborg. Från vissa adresser i Bergsjön är det möjligt att se ön Vinga utanför Göteborgs hamninlopp. Runt stadsdelen går en ringled som är avsedd för biltrafik, medan spårvägen går genom områdets mitt, delvis i tunnelläge. Två av spårvägens stationer (Rymdtorget och Galileis Gata) förbands ursprungligen med rullbanor under tak, för resenärernas bekvämlighet och vidarebefordran till höglänta och avlägsnare delar av området. Dessa är dock borta sedan länge.
Söder om Bergsjövägen ligger själva Bergsjön som har fått ge namn åt stadsdelen. Något söder om sjön stupar bergen brant ned mot Utby, ett populärt ställe att öva bergsklättring på.

I sydvästra hörnet av stadsdelen, längst upp i Gärdsåsdalen hittar man den 130 meter höga Gärdsåstoppen. Härifrån har man utsikt över både västra Bergsjön, Gärdsås och Kviberg.

Mellan Stratosfärgatan och Stjärnbildsgatan ligger stadsdelens vattentorn, med en form som tycks inspirerad av ett flygande tefat. Vattentornet var ett av de sista stora i Göteborg, och stod klart 1966, ritat av arkitekt Jan Wallinder.[4]
Husen på just Stjärnbildsgatan byggdes om från början av åttiotalet till de sista som blev färdiga i slutet av 80-talet, då husens höjd minskades från oftast fyra våningar till i de flesta fall två. Delarna som blev över hamnade på Båtsmansgatorna i Backatorp, som just då bebyggdes. Även nybyggda hus på Vegagatan i Linnéstaden fick fasadelement från dessa hus, vilket kan ses på kvarterets innergård. Samma hustyp som de ursprungliga på Stjärnbildsgatan kan fortfarande ses på Briljantgatan i Tynnered, Göteborg.

Stadsdelens två stora torg är Rymdtorget och Komettorget (båda invigda 1965) varav det förra är att betrakta som centrum. Rymdtorgets innecentrum har nyligen genomgått en omfattande upprustning, och har då fått det nya namnet Bergsjön Centrum. Under 2006 byggdes Gärdsås torg i västra Bergsjön om med fler butiker och folkhögskola som resultat.

Bergsjön har drabbats av många brottsfall under åren. De har lika många brottsfall som större högriskområden i Göteborg som till exempel Biskopsgården med sina ca. 24.871 invånare, mot Bergsjöns ca 15.611 invånare.

Stadsdelens största fastighetsägare är Familjebostäder som äger bland annat de k-märkta hus som står att finna runt Rymdtorget. Dessa hus fick utmärkelsen för sin ovanliga arkitektur. De uppfördes på 1970-talet och är därmed de yngsta byggnaderna i Sverige som blivit k-märkta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar