Sidor

onsdag 17 augusti 2011

Bishkek. (Kirgizistan)

Bisjkek (på kirgiziska och ryska: Бишкек), tidigare Pishpek och Frunze , är huvudstad och den största staden i Kirgizistan .

Bishkek är också administrativt centrum för Chuy provinsen som omger staden, trots att staden inte är en del av landskapet, utan snarare en provins nivå enhet i Kirgizistan.

Namnet tros komma från ett kirgiziska ord för en churn används för att göra jästa stoets mjölk ( kumis ), Kirgizistan nationella dricka. Grundades 1825 som den kirgiziska-Khokand fästning "Bisjkek", och sedan, år 1862, omnämnd som den ryska fästningen Pishpek (крепость Пишпек),
i 1926 staden döptes Frunze (Фрунзе), efter den bolsjevikiska militära ledare Michail Frunze . År 1991 återställde Kirgizistans parlament stadens historiska namn.

Bishkek ligger ca 800 meter (2600 fot) höjd strax utanför den norra utkanten av Kirgizistans Ala-Too sortiment, en förlängning av Tian Shan bergskedjan, som reser sig upp till 4855 meter (15.928 fot) och ger en spektakulär bakgrund till staden. Norr om staden, en bördig och mjukt böljande stäpp sträcker sig långt norrut till grannlandet Kazakstan . Den Chui River rinner det mesta av området. Bishkek är ansluten till Turkestan-Sibirien järnvägen genom ett stickspår .

Bishkek är en stad med breda boulevarder och marmor-faced offentliga byggnader i kombination med många sovjetisk stil flerfamiljshus kring innergårdar och i synnerhet utanför stadskärnan, tusentals mindre privat byggda hus. Det läggs ut på ett rutnät, med de flesta gator flankeras på båda sidor av smala bevattningskanaler att vatten de otaliga träd som ger skugga under varma somrar.

Historia:
Ursprungligen en husvagn rastplats (eventuellt grundades av Sogdians ) på en av grenarna av Sidenvägen genom Tian Shan serien, var platsen befäst 1825 av den uzbekiska khan av Kokhand med lera fort.

I Kirgizistan Legenden säger att platsen var en begravningsplats för hjälten Bisjkek, den lokala Kirgizistan kriget herre som kämpade för den kirgiziska självständighet i det 18th århundradet.

I 1862 blev fortet erövrades och raserades när det tsaristiska Ryssland annekterade området. Webbplatsen blev en rysk garnison och var ombyggda och namnet "Pishpek" från 1877 och framåt av den ryska regeringen, som uppmuntrade avvecklingen av ryska bönderna genom att ge dem bördiga svarta jorden gårdar att utvecklas.

År 1926 blev staden huvudstad i det nybildade kirgiserna ASSR och döptes "Frunze" efter Michail Frunze , Lenins nära medarbetare som föddes i Bisjkek och spelade nyckelroller under 1905 och 1917 varv och under ryska inbördeskriget i tidiga 1920-talet.

Det tidiga 1990-talet var tumultartade. I juni 1990 var ett undantagstillstånd förklarade efter svåra upplopp i södra Kirgizistan som hotade att sprida sig till huvudstaden. Staden döptes Bishkek den 5 februari 1991 och Kirgizistan blev självständigt senare samma år under upplösningen av Sovjetunionen . Före oberoendet var Bishkek en "Russified" stad, majoriteten av befolkningen är etniska ryssar .

År 2004 gjorde ryssarna upp ca 20% av stadens befolkning.
Idag är Bishkek en snabb modernisering stad med många restauranger och caféer och massor av begagnade europeiska och japanska bilar och minibussar trängsel dess gator. Samtidigt Bisjkek har fortfarande kvar sin forna Sovjet känsla, med Sovjet-perioden byggnader och trädgårdar som råder över nyare strukturer.
Bishkek är också landets ekonomiska centrum, med alla landets 21 affärsbanker med kontor i staden. Under sovjettiden var staden hem för ett stort antal industriella anläggningar, men de flesta har lagts ned eller använda idag på en mycket reducerad skala. En av dagens Bisjkek största arbetsförmedlingar är Dordoy Bazaar , som är en de största entrepôts för kinesiska varor som importeras till OSS- länder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar