Sidor

onsdag 17 augusti 2011

Western Cape. (Sydafrika)

Västra Kapprovinsen är en provins i sydvästra Sydafrika. Huvudstaden är Kapstaden .

Före 1994 var den region som nu utgör den västra Kap del av mycket större (och numera nedlagda) Kapprovinsen . Före bildandet av Sydafrikanska unionen år 1910, var det kallades Kapkolonin.

Västra Kap är ungefär L-formad, som sträcker norr och öster om Godahoppsudden , det sydvästra hörnet av Sydafrika. Den sträcker sig cirka 400 kilometer (250 mil) norrut längs Atlantkusten och ca 500 mil (300 km) österut längs Indiska oceanen kust. Det gränsar i norr av Norra Kapprovinsen och i öster av Östra Kapprovinsen . Den totala landarealen i provinsen är 129.462 kvadratkilometer (49.986 sq mi),
ca 10,6% av landets totala. Det är ungefär lika stort som England eller den amerikanska delstaten Louisiana .

Den Breede , Berg och Olifants Floder är stora floder i provinsen. Huvudstaden är Kapstaden och andra större städer inkluderar Stellenbosch , Worcester , Paarl och George . De Garden Route och Overberg är populära kustturismen områden.
Västra Kap är exceptionellt topografiskt varierande. Merparten av landskapet ligger inom Kap Fold Belt , vikta en rad sandsten berg av perm till Karbon ålder som varierar i höjd från 1000m till 2300m. I dalarna mellan intervallen är i allmänhet mycket bördig och innehåller alluviala lerhaltig till lerjordar.

Längst interiören utgör en del av Karoo Basin och är allmänt torra och kuperade med en kraftig brant i norr. Kustområdena allt från sand mellan uddar, till Rocky till branta och bergiga ställen. Västra Kap är också den sydligaste delen av den afrikanska kontinenten med Cape Agulhas som dess sydligaste punkt, bara 3800 km från Antarktis kust.

Vegetationen är också mycket varierande, med ett av världens sju blommor riken nästan uteslutande endemisk för provinsen, nämligen Cape Floral Kingdom , varav de flesta är täckt av Fynbos (afrikaans: Fin Bush). Det är oerhört rik på arter mångfald, med fler växtarter som förekommer på Taffelberget än hela Storbritannien. Den kännetecknas av olika typer av buskar, tusentals blommande växtarter och några små träd.

Den torra Interiören domineras av Karoo torktåliga buskar. Västkusten och Little Karoo är halvtorra regioner och kännetecknas av många arter av suckulenter och torktåliga buskar och träd akacia. Den Garden Route är mycket frodig med tempererade regnskogen (eller Afromontane Skog ) som täcker många områden som gränsar till kusten och längs bergskedjor. Typiska arter är lövträd av exceptionell höjd, såsom Yellowwood , Stinkwood och Ironwood träd.

Historia sedan 1994

År 1994, efter invigningen av Sydafrikas första svarta president, Nelson Mandela , var Kapprovinsen delas upp i tre provinser: Västra Kapprovinsen, Norra Kapprovinsen och Östra Kapprovinsen (som omfattar de tidigare Xhosa hemländer av Transkei och Ciskei ). Men ställ in Western Cape sig från varandra tidigt i post-apartheid Sydafrika historien genom att vara en av de två provinser att ha avvisat ett ANC mandat (den andra är KwaZulu-Natal ) genom att välja Sydafrikas förre lag och ordning minister Hernus Kriel ( NP ) som första premiär för Western Cape. Det skulle domineras av det nationella partiet, och dess efterträdare , tills partiets aviserade 2004 samgående med ANC, som har fört ex-premiärministern Ebrahim Rasool till makten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar