Sidor

tisdag 16 augusti 2011

Congonhas. (Brasilien)

Congonhas är en historisk stad och kommun i den brasilianska delstaten Minas Gerais.

Den ligger cirka 90 kilometer söder om Belo Horizonte. Invånarantalet i centralorten är cirka 40 000, med nästan 50 000 invånare i hela kommunen.

Staden är känd för kyrkan Bom Jesus i vilken finns skulpturer av den berömda barockkonstnären Aleijadinho. Denna helgedom är idag klassad som ett världsarv.

Aeroporto Internacional de Congonhas/São Paulo eller Congonhas flygplats är en av tre kommersiella flygplatser i São Paulo. Den är belägen endast 8 km sydost om citycenter, och den har främst inrikespassagerare. Flygplatsen är Brasiliens mest trafikerade flygplats, trots att den ur flygsäkerhetssynpunkt är helt omodern. Flygplatsens båda landningsbanor är kortare än 2 000 meter, och avåkningszoner saknas, då avståndet mellan asfaltkant vid banans slut till närmsta byggnadsföremål i tre fall av fyra är cirka 60 meter, och i det fjärde fallet är lite drygt 100 m. Flygplatsens existens är starkt ifrågasatt på grund av dess trånga läge nära centrum. Två katastrofer på flygplatsen under 11 år har krävt 298 människoliv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar