Sidor

tisdag 16 augusti 2011

Vaud. (Schweiz)

Vaud är en av 26 kantoner i Schweiz och är beläget i Romandy , den fransktalande sydvästra delen av landet.

Huvudstaden är Lausanne . Namnet på Kanton i Schweiz andra språk Vaud i italienska ( italienska uttal: [vo] ), Waadt i tyska ( uttalas [VA ː t] ), och VaD i rätoromanska .

Längs sjöarna var Vaud bebodd under förhistorisk tid. Senare, den keltiska stam helvetierna bebodda området. Stammen besegrades av Caesar 's trupper i 58 f.Kr. och som en följd av romarna bosatte sig i området. Städerna Vevey ( latin : Viviscus ) och Lausanne ( Lausonium eller Lausonna ) är två av de många städer som fastställts av romarna.

I 27 f.Kr. staten Civitas Helvetiorum bildades runt huvudstaden i Avenches ( Aventicum ). Det finns fortfarande många romerska lämningar runt om i stan idag. Mellan den 2 och den 4: e århundradet området var flera gånger invaderades av Alemannic stammar, och i 5: e århundradet burgunderna ockuperade området. Den merovingiska frankerna ersättas senare burgunderna. Deras inflyttning varade inte länge heller, och i 888 området för kantonen Vaud gjordes en del av det karolingiska riket .

I 1032 den Zähringens Tyskland besegrade burgunderna. Den Zähringens själva lyckades 1218 genom räkning av Savojen . Det var endast under räknas av Savojen att området fick politisk enighet, om inrättande av Barony Vaud . En del sträcker sig från Attalens till floden Sarine, i norr, absorberades av kantonen Fribourg.

Eftersom kraften i Savoys sjönk i början av 15-talet var landet ockuperat av trupper från Bern . Genom att 1536 var området helt bifogas. Reformationen startades av medarbetare i John Calvin som Pierre Viret , inklusive en berömd debatt i katedralen i Lausanne, men det var bara ett avgörande genomföras när Bern lägga sin fulla kraft bakom den.

Berner passagerarna var inte populär bland befolkningen. År 1723, major Abraham Davel ledde en revolt mot Bern, i protest mot vad han såg som ett förnekande av politiska rättigheter av den fransktalande Vaudois från tyskspråkiga Berner, och senare halshuggen. Senare, inspirerat av Franska revolutionen , drev Vaudois ut Berner guvernör år 1798 och förklarade Lemanic republiken . Vaud nationalister som Frédéric-César de La Harpe hade krävt franskt ingripande i befriande området och franska revolutionära trupper flyttade in, tar över hela Schweiz sig i processen och inrätta Helvetic republiken . Under Napoleon I , blev det kantonen Léman .

Oro för avskaffandet av feodala rättigheter och skatter lett till ökad missnöje, som kulminerade i revolt Bourla-Papey våren 1802, tätt följd av Stecklikrieg som kom i slutet av hela Helvetic republiken. I 1803, gick Vaud den återinstalleras Schweiziska edsförbundet. Trots Berner försök att återta Vaud, har det varit en suverän kanton sedan dess.

I det 19th århundradet, var kantonen Vaud en uttalad motståndare till Sonderbund katolska separatistiska rörelsen, vilket ledde till ingripande 1847 av 99.000 schweiziska federala trupper under general Henri Dufour mot 79.000 separatister, i vad som kallas Sonderbund kriget. Separation hindrades på bekostnad av mycket få liv. Den nuvarande konstitutionen datum Den 14 april 2003, ersätter den ena från 1885.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar