Sidor

onsdag 10 augusti 2011

Ho Chi Minh City. (Vietnam)

Ho Chi Minh City tidigare kallat Saigon ( vietnamesiska : Sai Gon uttal ) är den största staden i Vietnam . Det var en gång känd som Prey Nokor , en viktig Khmer hamn innan annektering av vietnameserna i det 17th århundradet.
Under namnet Saigon, det var huvudstad i den franska kolonin i Cochin-Kina och senare i den oberoende staten i södra Vietnam från 1955 till 1975.

År 1976 fusionerades Saigon med det omgivande Gia Định provinsen och var officiellt namn Ho Chi Minh City efter Hồ Chí Minh (även om namnet Sai Gon fortfarande ofta används.)

Stadens centrum ligger på stranden av floden Saigon , 60 kilometer (37 km) från den Sydkinesiska havet och 1760 kilometer (1090 mi) söder om Hanoi , huvudstaden i Vietnam.

Det storstadsområde , som består av Ho Chi Minh City storstadsområde, Thu Dau Mot , DI Ett , Bien Hoa är och omgivande städer, befolkat av mer än 9 miljoner människor, [ NB 1 ] vilket gör den folkrikaste storstadsområde i Vietnam och länderna i fd Franska Indokina . Den större Ho Chi Minh City Metropolitan Area , ett storstadsområde som täcker de flesta delar av Dong Nam Bo plus Tien Giang och Long An provinser som planerar att ha en yta på 30.000 kvadratkilometer med en befolkning på 20 miljoner invånare år 2020.

Enligt till Mercer Human Resource Consulting , Economist Intelligence Unit och ECA International är Ho Chi Minh City rankad 132 på listan över världens dyraste städer .

Tidig historia
Ho Chi Minh City började som en liten fiskeby känd som Prey Nokor. Det område som staden nu upptar ursprungligen sumpmark och var bebodd av Khmer människor i århundraden före ankomsten av den vietnamesiska. Det bör noteras att i Röda folklore södra Vietnam gavs till den vietnamesiska regeringen som en hemgift för äktenskapet mellan en vietnamesisk prinsessa till en khmer prins för att stoppa konstant invasioner och plundringen av Khmer byar.

Khmer territoriet
Med början i det tidiga 17th century, kolonisering av området av vietnamesiska bosättare gradvis isolerad de röda i Mekongdeltat från sina bröder i Kambodja korrekt och resulterade i att de blir en minoritet i deltat.
I 1623, kung Chey Chettha II tillåts i Kambodja (1618-1628) vietnamesiska flyktingar som flyr Trinh-Nguyen inbördeskriget i Vietnam för att bosätta sig i området Prey Nokor och inrätta ett eget hus där. Ökad vågor av vietnamesiska bosättare, som den kambodjanska riket kunde inte hindra att det var försvagat av krig med Thailand, sakta Vietnamized området. Med tiden blev Prey Nokor kallas Saigon.
Prey Nokor var det viktigaste kommersiella hamnen till Khmererna. Förlusten av staden hindrade kambodjaner tillgång till öst VietNam havet. Därefter var det Khmererna tillgång till havet nu begränsad till Gulf of Thailand.

I 1698, Nguyễn Huu Canh var en vietnamesisk ädel, skickas av Nguyen härskarna i Hue till sjöss att upprätta vietnamesiska administrativa strukturer i området, vilket loss området från Kambodja, vilket inte var stark nog att ingripa. Han är ofta krediteras med utbyggnaden av Saigon till en betydande uppgörelse. En stor Vauban citadell heter Gia Định byggdes, som senare förstördes av franska efter slaget vid Ky Hoa (se Citadel av Saigon ).

idigare kejsaren Bao Đại gjorde Saigon huvudstad i staten i Vietnam år 1949 med sig själv som statschef. Efter Vietminh fått kontroll över Nordvietnam 1954, blev det vanligt att hänvisa till Saigon regeringen som "Sydvietnam". Regeringen döptes om till Vietnam när Bao Đại deposed av hans premiärminister Ngo Dinh Diem i en bedräglig folkomröstning 1955 . Saigon och Cholon, en närliggande stad med många kinesisk-vietnamesiska invånare, slogs ihop till en administrativ enhet som kallas DJO Thành Sai Gon ("Capital City Saigon").

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar