Sidor

onsdag 10 augusti 2011

Pernik. (Bulgarien)

Pernik ( bulgariska : Перник ) är en stad i västra Bulgarien (cirka 30 km sydväst om Sofia ) med en befolkning på 81.052 och med 2011 .

Det är den största staden Pernik provinsen och ligger på båda stränderna av Struma River i Pernik dalen mellan Viskyar , Vitosha och Golo Bardo berg.
Ursprungligen platsen för en Thracian fästning grundades den 4: e talet f.Kr., och senare en romersk bosättning blev Pernik del av det bulgariska riket i början av 9: e århundradet som en viktig fästning.

Namnet Pernik tros ha sitt ursprung från den av slaviska guden Perun med slaviska placename ändelsen -nik till (eller-ik), och nämndes först i den 9: e århundradet. Den medeltida staden var en viktig bulgarisk fäste under Bulgariska tsaren Samuil : s krig mot det bysantinska riket under 11-talet, då den styrs av lokala ädla Krakra av Pernik , som tål bysantinska belägringar ett antal gånger.
Från 1396 fram till 1878 i staden var under ottomansk styre. På 20-talet Pernik utvecklats snabbt som ett centrum för kolbrytning och tung industri . Under kommuniststyret i Bulgarien den kallades Dimitrovo mellan 1949 och 1962 efter bulgariska kommunistpartiets ledare Georgi Dimitrov . Den Surva Internationella Festival för Masquerade spelen hålls i staden varje januari. Pernik har två fotbollslag, PFC Minyor Pernik och FC Metalurg.

Pernik är en efterföljare till den medeltida staden Krakra . I den 4: e talet Thraciansen byggt en fästning där. Det finns en rik samling av arkeologiska fynd att bevis att det finns en Thracian uppgörelse i slutet av neolitiska . De rikaste samling av keramik i centrala Balkan är från den tiden. Det förvaras i Historiska museet.

En underbar utställning av lindrar och skulpturer hålls där, tillägnad hälsobringande gudar Asklepios och Hygieia , som hölls i vördnad i denna region på grund av förekomsten av mineralkällor.

Bulgarerna drog fördel av den befästa platsen och byggde en av de mäktigaste bulgariska fästen - Pernik. Detta namn nämndes först i den 9: e århundradet. Det är förknippat med den slaviska guden Perun. I början av 11-talet uppgörelsen var en fästning, ogenomtränglig till bysantinerna. Det var säte för den legendariske guvernören Krakra av Pernik, som spelade en viktig roll i tiden för första bulgariska riket.

Idag är fästningen en av de största historiska platser i staden. I tiden av den osmanska ockupationen Pernik förlorat sin betydelse som fästning eftersom det var ligger djupt i det inre av väldet. Förrän efter befrielsen av Bulgarien Pernik var en liten uppfödning by, som består av flera utspridda byar.

I början av Pernik moderna historia ligger i 20-talet med utvecklingen av de rika kol-sängar i regionen. Enligt vissa forskare var förekomsten av kol redan kända i den 10: e och 11-talen. Innan deras industriellt utnyttjande igång, grävde lokalbefolkningen upp det med hackor och spadar och transporteras kol med kärror och skottkärror. Pernik snabba utveckling är förknippad med stora leveranser av kol till huvudstaden, avsedda för husbehov och för järnvägstransport. Fram till dess var kol för järnvägar och floden och ångbåtar havet levereras ända från Cardiff i Storbritannien .

Som första gruvarbetarnas kvartalen byggdes på terrasserna i Struma River, i början av gruvarbetarnas var avveckling av Pernik uppsättning, en kilometer öster om byn med samma namn. Det är en stad sedan 1929, och sedan 1958 - ett regionalt centrum. Kolet utgång nådde sin höjdpunkt vid den tiden. Pernik har en energi centrum för Bulgarien för ett par decennier.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar