Sidor

torsdag 22 september 2011

Novara. (Italien)

Novara lyssna är huvudstad i provinsen Novara i Piemonte -regionen i nordvästra Italien , väster om Milano .

Med C. 105 tusen invånare, det är den näst folkrikaste stad i Piemonte efter Turin och det är den andra tätorten i regionen Piemonte med 190 tusen invånare.

Det är en viktig mötesplats för kommersiell trafik längs rutterna från Milano till Turin och från Genua till Schweiz .

Novara ligger mellan floderna Agogna och Terdoppio i nordöstra Piemonte, 50 km från Milano och 95 km från Turin.

Historia:

Novara grundades under antiken av romarna . Dess namn är bildad av november , som betyder "ny" och Aria , namnet på SYDALPINSK gallerna som används för den omgivande regionen.

Ancient Novaria , som dateras till tiden för Ligures , var en municipium och var beläget på vägen från Vercellae ( Vercelli ) till (Mediolanum) Milano. Dess läge vid vinkelrätt vägar (fortfarande intakt idag) dateras till romartiden. När staden förstördes 386 av Magnus Maximus för att ha stött hans rival Valentinian II , det byggdes av Theodosius jag . Därefter var det plundrades av Radagaisus (i 405) och Attila (i 452).

Under langobarderna blev Novara ett hertigdöme, i Karl den tjocke , en GREVEVÄRDIGHET. Novara kom att åtnjuta de rättigheter som en fri kejserlig stad . I 1110 var det erövrades av Henrik V och förstördes, men i 1167 den sammanfogade Lombard League . I slutet av 12-talet, accepterade det skydd av Milano och blev praktiskt taget ett herravälde Visconti och senare av Sforza . I slaget vid Novara i 1513, schweiziska legosoldater försvara Novara för Sforzas i Milano dirigeras de franska trupperna belägra staden. Detta nederlag slutade den franska invasionen av Italien i krig League of Cambrai .

I 1706, Novara, som hade för länge sedan blivit lovad av Filippo Maria Visconti till Amadeus VIII av Savojen var ockuperat av Savoyard trupper. Med freden i Utrecht , staden, tillsammans med Milan, blev en del av det habsburgska imperiet . Efter ockupationen 1734, passerade Novara, följande år, till huset Savojen .

Efter Napoleons kampanj i Italien, blev Novara huvudstad i den avdelningen av Agogna, men var då tilldelades igen till huset Savojen år 1814. I 1821 var det platsen för en kamp där reguljära sardinska trupper besegrade Piemonte konstitutionella liberalerna. I ännu större slaget vid Novara 1849, var den sardiska armén besegrades av den österrikiska armén av fältmarskalk Joseph Radetzky von Radetz .

Detta nederlag ledde till abdikation Karl Albert av Sardinien och den partiella ockupation av staden av österrikarna. Nederlaget för Sardinians kan ses som början av Italiens enande rörelsen.

Ett dekret år 1859 skapade provinsen Novara, som då inkluderade dagens provinser i Vercelli , Biella och Verbano-Cusio-Ossola .
Staden Novara hade en befolkning på 25.144 år 1861. Industrialiseringen under 20-talet förde en ökning av stadens befolkning till 102.088 år 1981. Stadens befolkning har förändrats mycket under de följande åren.
Oscar Luigi Scalfaro , tidigare president i Italien och italiensk senator på livstid, föddes i Novara 1918.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar