Sidor

tisdag 27 september 2011

Suceava. (Rumänien)

Suceava ( Rumänska är Suceava sätet i Bukovina , Moldavien region i nordöstra Rumänien . Staden var huvudstad i furstendömet Moldavien 1388 till 1565.

Historia:

Dimitrie Cantemir i hans berömda verk BESKRIVNIN Moldavie ger ursprunget till namnet som ungerska : Szűcsvár, vilket innebär att staden körsnärer.

Under nästan 200 år har staden Suceava var huvudstad i den moldaviska staten och huvudsakliga hemvist i moldaviska furstarna (mellan 1388 och 1565). Staden var huvudstad i länderna av Stephen den store , en av de centrala figurer i rumänska historien, som dog i Suceava i 1504 . Han byggde en kyrka varje gång han besegrat en fiende armé.

Under regeln om Alexandru Lăpuşneanu , var säte flyttades till Iaşi 1565. Michael the Brave erövrade staden år 1600 under den moldaviska Magnate Wars i ett försök att förena Valakiet , Moldavien och Transsylvanien , men han besegrades samma år och Suceava inte blir huvudstad igen.

Tillsammans med resten av Bukovina , var Suceava under härska av den habsburgska monarkin (senare Österrike-Ungern ) från 1775 till 1918, i utkanten av Habsburg domäner passerade strax sydöst om staden. I slutet av första världskriget , blev det en del av Stor-Rumänien .
Under den kommunistiska perioden i Rumänien , var Suceava starkt industrialiserade.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar