Sidor

torsdag 29 december 2011

Colombo.

Colombo ( singalesiska : කොළඹ , uttalas [koləmbə] , tamil : கொழும்பு ) är den största stad och kommersiella huvudstaden i Sri Lanka . Det ligger på västkusten av ön och gränsar till Sri Jayawardenapura Kotte , huvudstaden.

Colombo är en livlig och pulserande stad med en blandning av det moderna livet och koloniala byggnader och ruiner och en stad befolkning på 647.100.

Den Colombo storstadsregionen, som definieras av distrikten Colombo , Gampaha och Kalutara , har en beräknad befolkning på 5.648.000, och täcker en yta på 3,694.20 km ².

Per Provincial BNP-2010, Västra provinsen, som omfattar städerna Colombo, Gampaha och Kalutara inspelade BNP per capita på USD 3808, det högsta uppmätta BNP per capita för en region i södra Asien. Det var tidigare politiska huvudstaden i Sri Lanka, innan Sri Jayawardenapura Kotte .

Tack vare sin stora hamn och dess strategiska position längs öst-västliga hav handelsvägar , var Colombo känd forntida handlare 2000 år sedan. Men det bara blev huvudstad på ön när Sri Lanka avträddes till brittiska imperiet år 1815, och dess status som huvudstad behölls då nationen blev självständigt 1948. År 1978, när administrativa funktioner flyttades till Sri Jayawardenepura Kotte var Colombo utsetts till den kommersiella huvudstaden i Sri Lanka.


Liksom många städer, sträcker Colombos tätort långt utanför gränserna för en enskild kommun, som omfattar andra Kommunal och Urban råd. Den största staden är hem för en majoritet av Sri Lankas företagens kontor, restauranger och nöjesställen. Kända landmärken i Colombo inkluderar Galle Face gröna , den Viharamahadevi Park samt Nationalmuseum.

Historia

Som Colombo besitter en naturlig hamn, var det känt att romarna , araberna och kinesiska handlare över 2000 år sedan. Visa Ibn Batuta som besökte ön i det 14th århundradet, enligt det som Kalanpu . Arabiska muslimer vars främsta intressen var handel, började bosätta sig i Colombo runt den 8: e talet främst på grund av att hamnen hjälpte sin verksamhet och kontrollerade mycket av handeln mellan singaleser rikena och omvärlden. Deras ättlingar nu utgör lokala lankesiska Moor samhället.

Portugisiska upptäcktsresande ledda av Dom Lourenço de Almeida kom först i Sri Lanka 1505. Under deras första besök de gjort ett avtal med kungen av Kotte Parakramabahu VIII (1484-1508) ger dem möjlighet att handla med öns gröda av kanel, som låg längs kustområdena på ön, bland annat i Colombo. Som delen av fördraget, den portugisiska ges full bestämmanderätt över kusten i utbyte mot löfte om bevakning vid kusten mot inkräktare. De var också rätt att upprätta en handelsstation i Colombo. Inom en kort tid, men utvisades de sedan den muslimska invånarna i Colombo och började bygga ett fort där i 1517.

Den portugisiska insåg snart att kontrollen över Sri Lanka var nödvändigt för skyddet av deras kustnära anläggningar i Indien och de började manipulera härskare Kotte kungariket i syfte att få kontroll över området. Efter att skickligt utnyttja rivalitet inom den kungliga familjen, tog de ​​kontroll över ett stort område i kungariket och singalesiska kungen Mayadunne etablerat ett nytt rike på Sitawaka, en domän i Kotte riket. Innan länge han fogat mycket av Kotte riket och tvingade den portugisiska att retirera till Colombo, som upprepade gånger belägrades av Mayadunne och senare kungar Sitawaka och tvingar dem att söka förstärkning från sin stora bas i Goa , Indien. Efter nedgången av kungariket i 1593, var den portugisiska möjlighet att uppnå fullständig kontroll över hela kustområdet, med Colombo som sin huvudstad.

Den här delen av Colombo är fortfarande känd som Fort och hus presidentvalet palats och majoriteten av Colombos femstjärniga hotell. Området omedelbart utanför Fort kallas Pettah (singalesiska පිට කොටුව pita koṭuva , "yttre fortet") och är ett kommersiellt centrum.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar