Sidor

måndag 2 januari 2012

Aust-Agder. (Norge)

Aust-Agder är ett län (fylke) i Norge , som gränsar till Telemark , Rogaland och Vest-Agder .


År 2002 fanns det 102.945 invånare, vilket är 2,2% av den totala befolkningen i Norge. Dess yta är 9212 kvadratkilometer (3557 sq mi). Den administrativa centrum av länet är i Arendal .


Länet, som ligger vid Skagerrak kusten, sträcker sig från Gjernestangen på Risør till Kvåsefjorden i Lillesand. De inre delarna av området finns Setesdalsheiene och Austheiene. Om 77% av invånarna bor vid kusten, där den viktigaste byggde området. turism är viktigt eftersom Arendal och de andra kuststäderna är populära sevärdheter.


Länet omfattar öarna Tromøy , Justøya och Sandøya . Interiören i länet omfattar den traditionella stadsdelen Setesdal , genom vilka Otra floden flyter mot kusten.

Betydelsen av namnet är "(den) östra (del av) Agder ", eftersom ordet Aust är den nynorsk form av "öst". (se även: namnet på Vest-Agder län) .
Fram till 1919 var namnet på länet Nedenes amt . Den amt fick sitt namn efter den gamla Nedenes gården ( fornnordiska Niðarnes ), eftersom detta var den säte för amtmann ( landshövding ). Det första elementet är genitiv fallet av floden namnet Nid (numera kallad Nidelva ) och det sista elementet är NES som betyder " udde ". Innebörden av floden namnet är okänt.

ystemet med kommuner eller Kommuner , grundades i Norge 1837, baserat på tidigare befintliga församlingar . Norge hade avträddes till Sverige från Danmark 1814, där den snabbt gjorde uppror och vann rätt till självbestämmande, om nominellt del av Sverige. År 1905 förklarade Norges total självständighet. Under tiden gjorde Kommuner inte förbli densamma, men nya bildades, gamla trasiga upp, och marken var passerat mellan Kommuner.

Eftersom folkräkningen 1769 har Aust-Agder upplevt en stadig befolkningstillväxt: från 29.633 till 79.927 år 1900, och 102.848 år 2001. Dessa siffror är vilseledande, men eftersom de inte räknar utvandringen till USA . Det började med ett flöde av människor från Setesdalen som bisvärm av Jordanes i början av 19-talet. De letade efter arbete och kulturella förbättringar i städerna vid kusten, men ofta fortsatte till USA.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar