Sidor

söndag 1 januari 2012

Hedmark. (Norge)

Hedmark är ett län i Norge , som gränsar Sør-Trøndelag , Oppland och Akershus . Länsstyrelsen är i Hamar .

Hedmark utgör den nordöstra delen av Østlandet, den sydöstra delen av landet. Den innehåller en lång del av gränsen till Sverige , Dalarnas län och Värmlands län.



De största sjöarna är Femunden och Mjøsa . Den innehåller också delar av Glomma . Geografiskt är Hedmark i traditionell mening indelade i följande områden: Hedemarken, öster om Mjøsa , Østerdalen, norr om Elverum , och Glåmdalen, söder om Elverum. Hedmark och Oppland är den enda norska länen utan kust. Hedmark värd också några av de 1994 olympiska vinterspelen .


I länet är den välkända städer och bebyggda platser Hamar , Kongsvinger , Elverum och Tynset . Hedmark är en av de mindre urbaniserade områden i Norge, eftersom ungefär hälften av invånarna på landsbygden mark. Befolkningen är huvudsakligen koncentrerad till de rika jordbruks-distriktet gränsar Mjøsa i sydost. Länets stora skogar utbudet mycket av Norges timmer, timmer tidigare var flottades ner Glomma till kusten men är nu transporteras med lastbil och tåg.
Den Hedmark kommun Engerdal har skillnaden av att markera den aktuella sydligaste gränsen i Norge av Sápmi , den traditionella region i samiska folket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar