Sidor

tisdag 17 mars 2009

Hjortdjur.

Hjortdjur (Cervidae) är en familj i underordningen idisslare (Ruminantia) som tillhör ordningen partåiga hovdjur (Artiodactyla). Det finns omkring 40 olika arter och till de vanligaste hör de i Sverige förekommande älg, kronhjort, ren, rådjur och dovhjort.
Honan kallas ko eller hind, hanen tjur eller bock och avkomman kalv eller kid. Undantaget är renen där honan kallas vaja och hanen sarv.

Allmänt:

Hjortdjuren varierar i storlek från en hares till större än en hästs. De har en längd mellan 70 och 290 centimeter, en mankhöjd mellan 30 och 190 centimeter och en vikt mellan 7 och 800 kilogram. Den största arten är älgen och den minsta är Pudu puda. Hos de flesta arter finns en utpräglad könsdimorfism som visar sig genom att hanar är betydligt större än honor.
Angående kroppsform finns skillnader mellan de olika arterna. Det förekommer kraftigt byggda hjortdjur och smärta exemplar. Å andra sidan är extremiteterna alltid ganska slanka. Svansen är allmänt en liten stump. Pälsen är vanligtvis brun eller grå och några arter har prickar på kroppen, liksom ungdjuren hos de flesta arterna.
Hjortdjurens mage är liksom hos alla idisslare indelad i fyra kamrar. På så sätt har de möjlighet att nedbryta cellulosa.
Hos hjortdjur är den tredje och den fjärde tån förstorade och bara de når marken. Den första tån saknas helt och den andra tån är liksom den femte förminskad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar