Sidor

fredag 6 mars 2009

Sävsjö.



Sävsjö är en tätort (stad) och centralort i Sävsjö kommun i Jönköpings län. Sävsjö kommun är beläget centralt på Småländska höglandet och gränsar till Vetlanda, Nässjö, Värnamo och Vaggeryds kommun samt till Alvesta och Växjö kommun i Kronobergs län. Straxt utanför Sävsjö ligger Götalands högsta punkt Tomtabacken som når en höjd på 377 meter över havet.
Sävsjös höga och centrala läge gjorde att Sävsjö tidigt efter järnvägens tillkomst på 1860-talet blev viktig som bland annat handelsplats, järnvägsknut och rekreationsort.
På grund av Sävsjös ungdom såsom större samhälle finns det inte någon stadskyrka som på många andra platser utan Sävsjö församling består istället av de två mycket gamla ihopslagna församlingarna Vallsjö och Norra Ljunga vars 1100-tals kyrkor ligger ett antal kilometer utanför själva stadskärnan.

Sävsjö växte upp kring järnvägen, Södra stambanan, som blev färdig 1864. Den tidigare administrativa centralpunkten i västra Njudung, var intilliggande Komstad, Västra härad. Dock lämpade sig inte terrängen vid Komstad för järnvägen, varför den nya centrala platsen blev mötet mellan järnvägen och den gamla kungsvägen mellan Vetlanda och Värnamo. Denna plats hade redan tidigare varit betydelsefull då Sten Sture den yngre redan på 1200-talet låtit bygga ett jaktslott här. Slottet omnämns i skrift som så tidigt som 1287 och går då under namnet Eksjöhovgård. Även många gamla kyrkor och runstenar i området vittnar om att platsen sedan länge varit bebodd.
Ett stationssamhälle växte snabbt upp runt järnvägsstationen och när Sävsjö i och med Hvetlandabockens öppnande 1884 blev knutpunkt mellan Södra stambanan och Vetlanda-Målilla växte sammhället snabbt. 1886 blev Sävsjö municipalsamhälle, 1907 öppnade Sävsjö Sanatorium och 1908 slog Sävsjö Tingsrätt upp portarna. Orten ökade snabbt i folkmängd och på 1940-talet hade Sävsjö vuxit och blivit en av de större orterna i området med samtliga betydande administrativa och säkerhetsmässiga tjänster såsom; Polis, Brandförsvar, Lasarett och Tingsrätt med mera. År 1947 blev Sävsjö stad med fullständiga stadsrättigheter och självbestämmande. Det är den tredje sista staden i Sverige att få stadsrättighet före kommunreformen 1971.

3 kommentarer:

  1. Vad kul att läsa! Jag har bott i Sävsjö i 8 år. Fast just då tyckte jag inte att det var så fantastiskt att bo där, men nu när man åker tillbaka så slås man av hur vackert det är där!
    Har även bott i Hok, Vetlanda och Nässjö, har du någon kul kuriosa att skriva om de orterna med?

    Ha en trevlig helg!

    SvaraRadera
  2. Jad försöker att skriva om alla som tittar på min sida så det kommer.

    SvaraRadera
  3. Hej!
    Vad roligt att läsa lite om Sävsjö. Där har jag bott i 40 år av mitt liv. Hur kan det komma sig att du skriver om den lilla staden? Hälsningar Lena

    SvaraRadera